Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Молитва трећа Пресветој Богородици

 

Дјево, Владичице, Богородице, Ти си у утроби носила Христа Бога, Спаситеља нашег, – на Тебе полажем сву наду, у Тебе се уздам, јер си Ти изнад светих Бестелесних Сила. Чувај ме, Пречиста, својом божанском благодаћу; руководи мојим животом, сагласно са светом вољом Сина Твога и Бога нашег. Даруј ми отпуштење грехова, и буди ми прибежиште, окриље, заштита и путеводитељка у живот вечни. У страшни час смрти не остави ме, Владичице, него похитај ми у помоћ, и истргни ме од горког мучења демонског. Јер Ти у ревности својој имаш моћ да то учиниш, као истинита Мати Божија, која је Владарка свих. Прими све дарове којима Те почитујемо и којих си једино Ти достојна, од нас недостојних слугу Твојих, преблага, Свесвета Владарко Богомајко, изабрана од свих родова, која се узвиси изнад свега створеног на небу и на земљи. Јер ми кроз Тебе познасмо Сина Божијега, кроз Тебе с нама беше Господ над силама, и удостојисмо се светог Тела и Крви Његове. Зато Ти, која си блажена међу свим народима, богоблажена, светлија од Херувима и славнија од Серафима, свепрослављена, Свесвета Богородице, ни сада не престај молити се за нас, недостојне слуге Твоје, да се избавимо од свих замки лукавога и од сваке крајности, и сачувај нас неповређене од свих отровних напада. Сачувај нас неосуђене до краја, молитвама Твојим, да спасени Твојом помоћу и Твојим заступништвом вазда узносимо славу, хвалу, благодарење и поклоњење Једноме у Тројици Богу и Саздатељу свега.

Блага и преблагородна Владичице, Мајко благог, свеблагог и преблагог Бога, призри милостивим оком Твојим на молитве недостојног и непотребног слуге Твог, и поступи са мном по великој милости неизрецивог благоутробија Твог, и не гледај на сагрешења моја, речју, делом и сваким чувством учињена, вољно или невољно, у знању и незнању, и целог ме обнови, начинивши ме храмом Свесветог, животодавног и Владичанског Духа, који је сила Вишњега, који је осенио пречисту утробу Твоју и обитава у њој. Ти си помоћница измучених радом, заступница бедних, спаситељка мучених, пристаниште оних у бурама, заштитница и заступница невољних. Даруј слузи Твоме скрушеност, тишину помисли, постојаност мисли, ум целомудрен, трезвеност душе, смирени начин размишљања, побожно расположење духа, нарав благоразумну, а и мир какав је Господ наш даровао ученицима Својим.

Нека мољење моје стигне до светог храма Твог, и нека се уздигне у обиталиште славе Твоје. Очи моје нека буду извори сузни, и Ти ме умиј мојим сопственим сузама. Убели ме њима, и очисти од скверни страсти. Избриши обвезницу грехова мојих; растури облак туге моје, маглу и смућеност помисли; уклони од мене узбурканост страсти; сачувај ме у тишини непомућеној; рашири срце моје духовном ширином, обрадуј ме неизразивом утехом и непрекидним ликовањем, да бих ја, идући правим путем заповести Сина Твога, без укора савести могао проћи поприште живота.

Даруј мени, који Ти се сада молим, чисту молитву, да бих се непомућеним умом и нерасејаним мислима, душе ненасите, непрестано, дан и ноћ, поучавао речима Божанскога Писма, и исповедајући их славио, и у радости срца приносио молитву у част и славу и величање Јединородног Сина Твог и Господа нашег Исуса Христа, коме приличи свака слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

 

Comments are closed.