Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Молитва девета Пресветој Богородици

 

Дјево, Владичице, Пречиста Богородице, свеславна Госпођо моја, свепреблага, Ти си узвишенија од неба, чистија од сунчане светлости, пречаснија од Херувима, славнија од свих небеских војски; Ти си похвала апостола, проповед мученика, радост преподобних, сијање подвижника, златна кадионица, светозарни светионик, сасуд који носи у себи небеску ману, истински кивот, божанствени закон, несагорива купина, станиште најпространије, процветала палица Аронова! Ти си стварно постала палица, а Син Твој, Христос наш, Бог и Творац мој, јесте истински Цвет. Ти си по телу родила Бога Реч, и пре рођења и по рађању остала си Дјева. Тобом смо се ми помирили с Богом Оцем кроз Христа, Сина Твога. Ти си помоћница грешнима и беспомоћнима, утеха свету, заштита сирочади, откуп из ропства, потпора монахујућима, нада мирјанима. Ти си трпљење, заштита и заклон удовицама, похвала, венац и радост девојкама. Славна Владарко и Госпођо, сакриј ме и сачувај ме, да ме лукави враг не извргне руглу. Свебеспрекорна, Ти си пристаниште, помоћ и заступница моја, и ја не знам друго уточиште осим Тебе.

Са многим сузама преклињем Те, Владатељко, да ме најслађи Син Твој и Творац мој, не осуди на посечење због мноштва грехова које починих. Молим Те, заузми се за мене да бих и ја могао ући у обиталиште светих, где нема ни суза, ни туге, ни смрти, ни муке, ни тескобе, него је непрекидна радост, уживање праведних, бесконачни живот, утеха, радовање, слава и светлост. Напуни уста моја сладошћу благодати Твоје; побуди језик мој да радосне душе и пламеним срцем славословим Тебе; дај ми силу да произнесем онај анђелски славопој, који Теби, Матеродевствена, изговори Гаврил Архистратиг.

Удостој, Дјево, смиреног слугу Твог да се избави од страсти и сваког греха; развеј мисли које неретко у ум мој долазе од ђавола, и које он шаље зато, да душу моју сурва у преисподњу. Избави ме, Свесвета, од мрежа његових. Даруј ми, Дјево, страх Божији и љубав, настројење богоугодно и живот беспрекоран, љубав ка Господу и ближњима, трпљење, смирење, уздржање и пост, очиститељне скрушене сузе, помишљање на вечне муке и одвраћање од рђавих дела која сам грешни починио.

Теби је, Матеродевствена, познато да нема у мени наде на спасење, јер сам по својој вољи Оскрнавио и огрубео душу и тело. Од младости своје ја бедни постадох нечист, бескористан и разбијен сасуд, у свему сам следовао Велијару, и у помислима, и у делима неприличним, и све до сада тежи да ми обузме вољу. Тешко мени бедноме! Свелукави ми свакодневно спрема замке. Не могу да подносим злобне помисли, јер сам стекао лошу навику према греху, и тек понекад имам жељу да се отргнем; од свег срца свог, ја бедни, дајем страшну заклетву и обећање Сину и Богу Твоме, говорећи: „Опрости ми, Владико, грехе моје; од сада престајем грешити пред Тобом”. О, велико је Твоје дуготрпљење Христе, животодавче! Како само подноси ово благоутробни Син Твој, Владичице, гледајући моје пренебрегавање, клетвонарушавање и лажљивост, којој нема мере у мени окајаном! Тешко мени! Какво је у мени неплашење, какав немар! Дајем обећање и истог часа се предајем горем, ја мрски и лажљиви. Као пас који се прејео, па се враћа на своју бљувотину, тако се и ја, бедник, враћам назад, и никада не постајем бољи; већ ме, напротив, Велијар изнова баца у очајање, о Свесвета.

Стога, помози ми, Свепречиста Владичице, не допусти да постанем својина лукавога, већ ме истргни из руку мрског злоковарног врага.

Учини ме, Дјево, слугом Сина Твога, и достојним сасудом Духа Свесветога, који Те је осенио у оно време. Спаси ме, Свеопевана, како Ти сама хоћеш и знаш. Дај ми само да прославим Тебе, и да свом душом и од свег срца ускликнем Теби: Радуј се, песмо Херувима и славопоју Анђела! Радуј се, мире и радости људскога рода! Радуј се, рају наслада! Радуј се, дрво живота! Радуј се, тврђаво верних, пристаниште злопатника! Радуј се, позивање натраг Адама! Радуј се, искупљење Еве! Радуј се, изворе благодати и бесмртности! Радуј се, запечаћени сасуде Светога Духа! Радуј се, најбожанственији храме! Радуј се, престоле Господњи! Радуј се, Непорочна, јер си размрскала главу змије, и бацила је свезану у бездан! Радуј се, прибежиште уморних! Радуј се, откупе од клетве, о, Беспрекорна Дјево, јер си у Рођеном од Тебе јавила радост свету! Радуј се, Мајко Христа, Сина Бога живога, коме приличи слава, част и поклоњење и песмословље, сада, свагда и посвуда! Амин у векове.

 

 

Comments are closed.