Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 26.
Сва је нада – Христос. К Њему завапи
(4, 260)

Ти, Господе свих, по милосрђу Своме буди за мене пристаниште спасења, прибежиште помоћи и спаси ме.
Умољавам доброту Твоју, Спаситељу мој, излиј на мене од сада милост Твоју, и тамо ме постави даље од мучених.
Христе, Ти, који си благоволео да постанеш жртва за нас, умртви грех којим су поражени сви удови моји, сиђи и обитавај у њима.
Када ускоро сазна о овоме лукави, сокрушиће се зуби његови, и огањ геенски биће угашен блистањем Твојим.
Лукави сатана избљувао је на мене јед свој; раслабио и сурвао ме грехом. Но, све док идем путем Твојим, а Ти си свемогућ, немоћ се моја храни надом да ћеш ми Ти, презревши га, указати помоћ отпуштањем грехова, – и посрамиће се непријатељ мој.
Кнезови злобе ослепели су ме страстима својим, и препреденошћу својом опленили у мени красоту младости моје. Шта да чиним ја, који сам прокоцкао чистоту своју? Завапићу Христу, да би ми Он повратио красоту моју и тада ће се посрамити лукави.
Спаситељ мој говори мени, ученику Своме: „Не очајавај ради свог спасења; Ја ћу те подићи и отпустићу ти грехе твоје. Моје си богатство и нећу те оставити, јер сам те Својом сопственом крвљу искупио.”
Завапи, грешниче, из све снаге, и не штеди грло своје, јер Господ је твој милостив и воли покајнике. Уколико се пре вратиш, Отац твој предухитриће те сретањем Својим, заклаће теле угојено, оденуће ти ризу светлу и обрадоваће се због тебе.

 

Comments are closed.