Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 66.
Завео ме је враг, – и ја сагреших много; исповедам грехе, помилуј
(4, 296)

По благодати Твојој, Боже, која нас призива, да Ти се приближимо и не погинемо, о, Благи; према обећању које си дао рекавши: „Призовите ме и услишићу вас”, ево у двер благости Твоје куцам, Избавитељу мој!
Услиши ме, по доброти Твојој, и не гледај на безакоња моја. Помилуј ме, Господе, помилуј, по благости Твојој, јер много сам крив пред правдом Твојом.
Ти си ме створио, Господе, назвао ме образом Твојим, по доброти Својој, саздао ме према подобију Своме, Ти си ме научио да знам пут у станиште живота, и показао ми пут у геену. А лукави ми је, по зависти својој, поставио скривене заседе, одвукао ме са пута Твога, – и ја потонух у глиб. Тешко мени, о, Господе наш, крив сам много! Помилуј ме, Господе, и спаси по благодати Твојој.
Разбојник, крадљивац душа, злобно је отео од мене слободу моју, саблазнио ме и наругао ми се. Преластио ме је погледом очију мојих и поробио, и утиснуо у мене мисли греховне. Погледах и зажелех, загледах се са радозналошћу и сагреших. А пошто се и руке пружише на безаконо дело, пропашћу потпуно. О, сада ми прети огањ! Спаси ме, Милосрдни, да не умрем.
Несрећнији сам од свих рођених од жена, јер сам себе делима својим учиних несрећним и бацих у пропаст. Свакодневно грешим уживајући у томе, и не помишљам да ми прети смрт. О, како је близу Анђео смрти, послат са заповешћу да ме поведе на Суд! О, све скривено биће тамо откривено, и мене ће обузети стид!
Ево, дела су моја забележена за Суд, и ни једно слово заборављено бити неће. У тој великој књизи Судије записана су дела и безакоња моја. Тешко мени, када тамо буду прочитани сви греси које учиних од младости до старости моје.
Шта ћу чинити у тај час, и куда да побегнем од Тебе, Господе?
Тешко мени, Господе! Колико сам много крив! О, колико сам грешио и нисам приносио покајање! Боже, Ти који си помиловао грешницу, помилуј и мене бедног, Господе наш, да не погинем! Уместо мира, које Ти је принела грешница, у мени је Плот и Крв Твоја саједињена са удовима мојим. Немој, Господе наш, немој гледати на дела моја; благодат Твоја нека изглади кривице моје.
Не иди на Суд са мном, Господе наш, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом. Јер си Ти једини чист, Господе. Поштеди ме и очисти од грехова, благодаћу Твојом; удостој ме, Милосрдни, велике милости Твоје, да се обогатим њоме и задобијем опроштење, и тада ће се обрадовати Анђели Твоји, као што си рекао Ти, милостиви према грешницима.

 

Comments are closed.