АСКЕТСКИ ОГЛЕДИ

 

АСКЕТСКИ ОГЛЕДИ
 

 
МОЛИТВА ПРОГОЊЕНОГ ЧОВЕКА
 
Благодарим Ти, Господе и Боже мој, за све што се догађа са мном! Благодарим Ти за све бриге и искушења, које си ми Ти послао ради очишћења грехова којима сам упрљао, грехова којима сам ранио моју душу и тело!
Помилуј и спаси оружја која си Ти употребио за моје лечење: те људе, који су ме жалостили. Благослови их у овом и у будућем веку! Урачунај им у врлину то што су учинили ради мене! Одреди им обилне награде од твојих вечних блага!
А шта сам Ти ја приносио? Какве благоугодне жртве? Ја сам приносио једино грехе, једино нарушавање Твојих божанствених заповести. Опрости ми Господе, опрости кривоме пред Тобом и пред људима! Опрости неодговорноме! Даруј ми да се искрено уверим и сазнам да сам ја грешник! Даруј ми да одбацим лукава оправдања! Даруј ми покајање! Даруј ми скрушеност срца! Даруј ми кротост и смирење! Даруј љубав према ближњима, љубав непорочну, исту према свима, и онима који ме теше и онима који ме жалосте! Даруј ми трпљење у свим мукама мојим! Умртви ме за свет! Узми од мене моју греховну вољу, и насади у срце моје Твоју свету вољу, да творим једино њу, делима, речима, помислима, и осећањима мојим.
Теби приличи слава за све! Теби једином приличи слава! Једино што је моје – стид лица и ћутање уста. Стојећи пред страшним Твојим судом у мојој убогој молитви, не налазим у себи ниједно добро дело, ниједну врлину, и стојим,одасвуд окружен једино небројеним мноштвом мојих грехова, као густим облаком и маглом, са једином утехом у мојој души: са надом на неограничену милост и доброту Твоју. Амин.

One Comment

  1. Владимир Смиљанић

    једноставно: Слава и Хвала Богу милом нашем за све !!!