НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Богословље светоотачког подвига и искуства » АСКЕТСКИ ОГЛЕДИ

АСКЕТСКИ ОГЛЕДИ

 

АСКЕТСКИ ОГЛЕДИ
 

 
ПРЕДГОВОР
 
Читалац који познаје предање Православне Цркве, лако ће увидети да је у „Огледима“, који су пред њим, изложено учење светих отаца о науци над наукама,[1] о монаштву – учење усклађено са савременим потребама. Главна разлика између живота древног и живота данашњег монаштва је у томе што су монаси првих векова хришћанства били руковођени богонадахнутим учитељима, а сада – како примећује преподобни Нил Сорски заједно са другим каснијим оцима – монаси морају да се руководе највише Светим писмом и делима отаца, јер је живих сасуда божанствене благодати веома мало. Објашњење те смернице и њене неопходности је основна тема „Огледа“ у свој њиховој обимности.
Чланци, од којих се састоји моја књига, писани су у разна времена, различитим поводима, а најпре поводом аскетских питања која су се рађала међу монасима и богољубивим мирјанима са којима сам духовно био повезан. Завршавајући моје овоземаљско странствовање, осећао сам обавезу да изнова прегледам, исправим, допуним, саберем и издам све чланке, које сам написао у чину архимандрита.[2] Постоје два разлога због којих сам сматрао то својом обавезом: први је тај што су многи чланци већ били распрострањени у рукописима са мањим или већим погрешкама, а други, јер сам се осећао дужним да хришћанској заједници поднесем извештај о мом сагледавању обећане земље, која точи духовне дарове и блага, о доживљају монашког живота, онаквог какав је у светом предању Православне Цркве и како нам је, по промислу Божијем, дато да га сагледамо у животу неколико његових живих представника.
На крају ми остаје да молим читаоце за снисходљивост према оскудности мога ума и молитву за убогу душу моју.
 
Епископ Игњатије 1865. године .
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Преподобни Касијан Римљанин. О скитским оцима и о расуђивању, Добротољубље, том 4.
  2. Свети Јован Дамаскин, на крају свог живота, осамивши се у лаври преподобног Саве, сакупио је све што је написао у току свог живота и брижљиво све прегледао и исправио, како би учинио своја дела што разговетнијим.Такав поступак човека испуњеног божанственом благодаћу, подстакао је аутора Аскетских огледа да учини исто. Житија светих, 4. децембар. Житије светог Јована Дамаскина.

4 коментар(а)

  1. Владимир Смиљанић

    једноставно: Слава и Хвала Богу милом нашем за све !!!

  2. Pingback: МОЛИТВА ПРОГОЊЕНОГ ЧОВЕКА | духовна оаза

  3. Pingback: Житејско море – Подвижничка слова

  4. Pingback: Расејан и усредсређен живот – Подвижничка слова

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *