ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
IV. СУД БОЖИЈИ
 
1. “Бог хоће да човек онај талант који му је Он дао претвори у два. Два таланта – то је изврсно. Ако му је дао два таланта – нека се удвоструче. Четири таланта – то је изврсно. Кад би дао пет таланата – требало би да их претвори у десет. Девет таланата – то већ није изврсно. Често се догађа да су три таланта надизврсна, док девет таланата није изврсно. Због тога је Господ рекао: ‘Не судите према спољашњем, него судите судом праведним.’ Често за неког човека кажемо да је светац. А како знамо да ли је можда неки преступник већ одговарао за своја дела док “светац” није то учинио долично?”
2. “Ако власти окриве неког човека иако је имао добре намере и чисте побуде, верујем да ће му Бог, након много година, дати оно што му људи нису дали. Тако се дешава и у војсци. Некога пошаљу на службени пут а кад се врати добије петнаест дана одсуства. Тако поступа и добри Бог.”
3. “У једном манастиру познавао сам душу која је трпела многе увреде. Имао сам утисак да је достигла такво савршенство какво људи ретко достижу. Та душа је била једна девојка која је тек шест-седам месеци живела у манастиру а већ је достигла такво стање! Она је живела Тајинствима, живела је божанственом Литургијом и свештеним догађајима. Схватио сам да су ту душу вређали. И заиста, људи су према њој неправедно поступали док је била у свету. А поседовала је толику доброту! Људи којима је помагала нису је одвели тамо где је требало. Не знам, можда је то световни израз, али они су хтели да зграбе жар туђим рукама. Она је желела да се временом замонаши а они су хтели да им помаже у световним стварима. А зашто да им помаже? Да је помагала оцу, мајци или болеснику, онда би то било добро. Међутим, она је потпуно помагала људима… Бог је, међутим све устројио, јер је та душа поседовала простоту и љубав.”

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav