ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ОТАЦ ДИОНИСИЈЕ ТАЦИС
ГОСТОПРИМНИЦА ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ
 
“Старац не чита и не бави се писањем. Његов најважнији посао је да се моли и да на себе прихвата човечију патњу, да би загрејао људска срца. Захваљујући том великом поштовању које је стекао, чак и сад код њега свакодневно долазе посетиоци. На тај начин он је стално заузет и често му се догађа да се бори с умором и исцрпљеношћу. Међутим, човек Божији и не може да се одмара. Без обзира на последице, он поткопава своје крхко здравље. Он пати због страдалника, због оних који су у опасности, због људи који нису открили смисао живота. Спреман је да преда васцело духовно благо које поседује само да би помогао браћи. Какво бдење, какво старање, каква брига о душама, о страдалничким душама! Знајући то, поклоници Свете Горе настоје да га виде али то не успева свима, јер се старац плаши ‘духовног туризма’. Он тако назива понашање оних који преувеличавају оно што су чули и видели. Због тога старац често ‘нестаје’.”
Свештеник Дионисије Тацис, “Атонски дневник”
 
ПРОЛОГ
Кад сам пре неколико година писао “Атонски дневник” који је садржао поуке старца Пајсија, нисам могао ни да замислим да ће његов тираж бити тако велики. Величина тиража сведочи да старчеве поуке прихватају како верујући, тако и неверујући људи. Као исход тог свог незнатног труда, данас осећам најдубље задовољство. Тада сам, испуњавајући обавезу нехотичног секретара, предао жедном народу атонску реч великог старца.
Излазак “Атонског дневника” у свет помогао је још већем прослављењу старца Пајсија и увећању броја посетилаца његове келије Панагуда, што је исцрпљивало старца. Међутим, одлука Божија била је да старац Пајсије поведе народ на пашњаке Православља, то јест ка животу у Христу који, као што знамо, захтева подвиг, преданост црквеном предању и одрицање од сувишних цивилизацијских добара.
Данас, шест година касније, читаоцима нудим књигу “Гостопримница под ведрим небом” која није ништа друго до други том “Атонског дневника”. Надам се да ће и овај том помоћи читаоцима да се упознају с поукама старца Пајсија и да их остваре у својим животима.
Свештеник Дионисије Тацис, у Коници, на дан Рождества Христовог 1993.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav