ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ПРОСТОДУШНОСТ
 
Папа-Тихонова харинга
Сваког Божића папа-Тихон би набавио једну харингу, како би све непосне дане провео једући рибу. Кичмену кост од те харинге не би бацио, него би је окачио на конопац и кад год би био неки велики празник, на који се не пости, ставио би мало воде у празну конзерву, потопио рибљу кост у воду и оставио би да мало проври, само да остави мирис. Рибљу кост би потом извадио и у тој води би скувао мало пиринча. Тако је мрсио и оптуживао самога себе што једе рибљу чорбу у пустињи.
Просташтво и лукавство
– Старче, колико се разликује просташтво од лукавства?
– Много. Онолико колико се међусобно разликују лисица и шакал. Шакал, ако види нешто чега хоће да се домогне, дрско ће отићи да то узме. Док ће лисица да смишља лукавства и тако ће се домоћи онога што жели.
Телеграфске поруке лукавога
– Старче, како се стиче чиста оштроумност?
– Да би оштроумност била чиста, требало би да човек не прима телеграфске поруке од лукавога, нити лукаво да размишља, него да делује у свему благонаклоно и добронамерно и са простосрдачношћу.
Богу са једним двопеком
– Добре су способности разума, које подижу човека на месец, уз милијарде потрошеног новца итд. Али су много боље духовне способности које узвисују човека до Бога, Који је његова сврха, са сасвим малим трошковима, једним двопеком.
Памет старих времена
– Старче, како да стекнем простодушност?
– Отворићу ти главу и ставићу ти мало памети… из старих времена! Како би проникао у простодушност Отачника, како би упознао духовну мудрост, која узвисује и опушта душу и онда те не боли глава.
Престани да будеш прорачуната!
– Ја, старче, немам срца…
– Имаш ти срце, али чим почне да дејствује, твој разум га сапиње. Потруди се да стекнеш разум срца, веру, љубав.
– Како у томе да успем?
– Први корак: да боса одеш пешке до Солуна, како би рекли да си полудела, како би ти памет отишла! Ти, душо крштена, све примаш са математичком тачношћу. Јеси ли астроном? Престани да будеш прорачуната, како би могла да радиш на себи.
Ако све то задржим, отворићу супермаркет
Многи посетиоци дају старцу разноврсна јела, како би му показали своју љубав. Он то непрестано дели, за себе не оставља ништа. На постављено питање, зашто нешто не задржи за себе, одговори:
– Ако то задржим, отворићу овде супермаркет! Сетим се Израиљаца којима је Бог свакодневно бацао манну. А они који су задржали нешто за сутрадан, иструлило је. Морамо да поседујемо уздање у Бога.
Сви смо ми кресива
– У стара времена живот је био мирнији и људи су били трпељиви. Данас су сви као кресиво. Немају ни један једини разлог, него плану и одмах се разводе.
Са мало двопека и маслина…
– Старче, кажу да када дође антихрист, хришћани неће моћи да купују храну и пиће.
– Е, хришћани могу да преживе и са мало двопека и маслина. Тешко ће то подносити само они, који су навикли да на трпези имају десет врста сира, од рокфора до холандских сирева.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav