ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
БЛАГОДАТ БОЖИЈА
 
Треба да скинемо рђу за проводника
– Старче, како долази просветљење Божије?
– Ако скинемо рђу са проводника, стари човек постаје добар проводник и онда пролази благодат Божија и тако примамо божанску светлост благодати. Иначе настаје кратки спој и благодат не може да дејствује.
Благодат Божија и суви разум
Благодат Божија привлачи људе као што магнет привлачи металне предмете. Суви разум је размагнетисани гвоздени штап који лупа по металним предметима не би ли се за њега залепили, али они уместо тога измичу.
Бог узима одвртач
– Зашто човек суди о другим људима, стварима и ситуацијама и то веома брзо?
– Човек поступа само по разуму, ради му само мозак и онда је резултат такав. За оне који имају довољно памети, добро би било да Бог узме одвртач. Колико се испразни памет, толико се човек преиспуњава благодаћу. Када кажем памет, мислим на човеков суд, на егоизам, на самоувереност.
Када свештеник одужи молитву
– Старче, зашто силазите са стасиде, када свештеник одужи молитву?
– Силазим, јер у то време када се свештеник моли, Бог свештенику шаље благодат Божију, како би га ослободила његових слабости, како би могао да врши свету Тајну. Тада верујући треба усрдно да се моле како би и они добили благодати.
Зраке “Сунца”
Давао сам једноме икону, али је он није узео.
– Дај ми једну од оних дашчица које тестеришеш. Не верујем у Бога. Али у светитеље верујем.
Рекох му:
– Било да је неко огледало, или поклопац од конзерве, ако на њега не падну сунчеви зраци, не сија.
Без благодати Божије залутао бих и на Омонији[1]
(На питање једног младића да ли старац поседује Христову моћ.)
– Ја са, чедо моје, само један обичан човек. Молим се Христу и Он дејствује. Кад би ме напустила благодат Божија, изгубио бих се и на Омонији…
Телесна љубав изван брака
Као што се грозд поквари када га откинеш са чокота, иструли и не сазрева, тако и телесна љубав, ако је одвојиш од тајинства брачне заједнице, из кога се напаја благодаћу Божијом, пре, или касније ће се покварити, упропастиће се на овај, или онај начин.
Духовни слаткиши
(Младићу који је окусио мало духовне радости.)
– Послужио те Христос једним ратлуком из Своје посластичарнице. А има и торти…
Батерије Светога Духа
Од Педесетнице, када им је Христос послао Светога Духа, апостоли су непрестано били преиспуњени благодаћу Божијом. Пре тога су само понекад добијали божанско просветљење. Били су као да су им се пуниле батерије, па опет празниле. Требало је поново да их прикључе на извор (у утичницу), да се напуне! А када им је послао Духа Светога, више им није била потребна… утичница.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. То би било исто као кад би Београђанин рекао да би залутао у Кнез Михаиловој улици.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav