ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ЂАВО – ДЕМОНИ – ИСКУШЕЊА
 
Привлачност за демоне
Ретко можеш видети уравнотеженог човека. Људи су постали као акумулатор. Већина људи су као наелектрисани. Они који се не исповедају пријемчиви су за демонске утицаје: привлачни су за демоне јер ђаво има власт над њима.
Анестезиолог
Када ђаво хоће да се бори против неког човека, прво шаље ђаволчића “анестезиолога”, како би човека прво учинио неосетљивим, па после долази он сам да га “обрађује”… Али прво долази … “анестезиолог”.
Постоји ли ђаво?
– Старче, неки кажу да ђаво не постоји.
– Да, и мени је неко рекао: “Треба да избациш из француског превода књиге “Свети Арсеније Кападокијски” све што се односи на ђавоимане, јер Европљани то не разумеју. Не верују у то.”
Они, видиш, све објашњавају кроз психологију. Да су оне ђавоимане из Јеванђеља одвели код психијатра, ставио би их на апарат за електрошокове!
Скидање прашине са душе
Бог пушта ђавола, како би се човек борио. Кад нас ђаво не би нападао, можда бисмо помислили да смо светитељи. Бог допушта ђаволу да нас напада својом злобом, јер се тим нападима, које он чини, одувава прашина и тако се чисти од прашине и прљавштине наша прашњава душа.
Корист од искушења
Искушења су од велике користи. Не зато што ђаво може икада да учини ишта добро, јер је зао, него добри Бог спречава да нам оним каменом, којим нас удара, разбије главу, и даје нам тај камен у руку, а у другу руку нам ставља бадеме, да их тучемо и једемо.
Поздрављање ђавола
Некада си могао да постанеш херој ако ниси поздрављао Хитлера и Мусолинија. Сада постајеш херој ако не поздрављаш ђавола.
Ђаво и патлиџан…
– Ђаво не може дуго да се крије, увек му извири неки рог из вреће. Али шта он ради! Каже:
– Шта? Ово?… Ово што вири? То није рог, то је патлиџан.
Ђаволове фотокопије
Ђаво прави фотокопије истине. Ставља лажни бисер међу праве.
Племенитост Христова и нискост ђаволова
Људи се лако навуку на зло. Иако у дубини душе препознају добро, ипак их је лакше повући на зло, јер онде владају закони “покварењака” (тј. ђавола). Слатку низбрдицу човек лако налази, јер кушач нема други начин, него гура на слатку низбрдицу створења Божија. Христос поседује племенитост. Каже ти: “Ово је добро.” “Ако хоће ко за мном ићи.” (Мт. 16, 24) Не каже: “Силом мораш за мном.” Ђаво је низак. Одавде, оданде, смућује човека како би га одвео онамо куда он хоће.
 
Ђаволови пипци
Ђаво има три пипка, За сиромашне комунизам, за верујуће екуменизам и за богате масонерију.
Ђаво само лаје
– Старче, зар се нисте уплашили кад вам се приказао ђаво?
– Знао сам да се “покварењак” само дере, виче, да се надима, само да те уплаши. У ствари, он је просто један пас који само лаје.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav