ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
XIX. КАКО СЕ ПОНАШАТИ ПРЕМА БОГОХУЛНИЦИМА
 
Живећи у заједници, хришћанин често од разних људи слуша најстрашније хуле. Његово огорчење је дубоко и он осећа потребу да на неки начин одреагује. У следећем писму, које сам добио током војне службе, о. Пајсије са духовне тачке гледишта разматра општење с богохулницима:
 
Часни Крст, 20. јануара 1972.
Брате Дионисије, радуј се у Господу!
Добио сам твоје писмо и обрадовао се што служиш заједно са Солуњанима, јер ћеш бити уз своје познанике и укрепићеш се. Схватам колико је тешко кад је човек принуђен да борави међу људима који су сабрани са најразличитијих страна. Заблагодари Богу макар за то што служиш у мирнодопско време и што се све тешкоће могу развејати уз мало трпљења.
У вези с твојом темом. Пишеш да готово сви око тебе хуле на Бога. Ево шта ћу ти одговорити.
1. Сматрам да смо дужни да се потрудимо да не будемо узрок њиховог богохуљења. Ако хуле на Бога из других разлога, ту је такође потребно расуђивање. Ако је богохулник безочан, било би добро да се претвараш да га не слушаш и да на њега не обраћаш пажњу. Ако је добре нарави али се изругује због рђаве навике, ти изнеси примедбу. Ако је добре нарави али велики егоиста, немој стављати строгу примедбу него, колико можеш, смирено и ражалошћено.
2. ‘Силом својих врлина разобличуј оне који се свађају с тобом… и обарај их са смирењем и спокојних усана. Разобличуј развратника својим доличним понашањем, а бестиднике скромним погледом твојих очију’ Тако нам говори авва Исаак, а у томе се састоји и еванђелски став.
Требало би да се радујемо уместо што се ражалошћујемо кад се људи и без наше кривице грубо понашају према нама. Није неопходно да се трудимо да нас људи оправдају кад смо у праву. Бог је праведан и ми ћемо управити поглед ка другом животу. Због тога нема смисла да тражимо разумевање од других људи, да би били добри према нама, признали наше вредности, да нас не би вређали, итд. Онај ко то тражи у овом животу треба да зна да га пут којим корача неће одвести у рај.
Ето, тако је, брате Дионисије. Нека те чувају Христос и Пресвета Богородица.
С љубављу Христовом, монах Пајсије.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav