ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
О ДРУГИМ ВЕРОИСПОВЕСТИМА
 
Монах је светионик на хридинама
– Нисам могао да схватим како римокатолици оправдавају неке ствари. Моја се недоумица разрешила када су до моје колибе свратила двојица римокатолика, архитеката из Рима.
– Зашто монаси седе овде? Зашто не иду у свет да се баве социјалним радом?
– Зар светионици не треба увек да се налазе на хридинама? Шта? Треба ли да иду у град и да служе уместо канделабра [уличне светиљке]? Монах није фењерчић да се постави у граду украј друма. Он је светионик који се издалека види, постављен високо на хридине, како би својом светлошћу осветљавао мора и океане, како би се према њему управљали бродови и стигли до свог циља, до Бога.
Рационализам католика
Логика чини велико зло када човек хоће логички да испита божанско, тајинствено, чудесно. Католици су са својим рационализмом доспели дотле да дају да се хемијски испитају Светиње, како би видели каквог су састава заиста Тело и Крв Христова. А светитељи су, захваљујући својој вери, видели Крв у путиру. Још мало па ће светитеље да подвргну рендгенским зрацима да би проверили њихову светост.
Прелест не води до спасења
Причала су ми двојица младића како су отишли у Хеброн на поклоњење, па су им на главу ставили јеврејске капице, како би смели да се поклоне Авраамовом гробу. Шта ће ти такво поклоњење, кад си ставио на главу оно што Јевреји носе у синагоги?
Православље мирише, а јереси смрде
Што више загребемо у јереси и друге вероисповести, толико више смрде. Што дубље загребемо у православље, то више мирише!

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav