ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
СВЕТОВНИ ДУХ
 
Гвоздена срца
Пошто су олакшице за људе превазишле све границе, претвориле су се у потешкоће. Намножиле су се машине, занимање за небитно превазишло је меру, човек је постао машина, па сада машине и гвожђе командују човеку, па зато су и људска срца постала гвоздена.
Механички подвижник
Свакако би и за подвижника био благослов кад би имао малу машину само да му окреће бројаницу и још једног механичког подвижника да пада и да се подиже, да уместо њега прави метаније, а он да набави добар меки душек, да легне и да одмара своје измучено тело. Тако би наравно угодио телу, али душу би оставио да остане несрећна.
Монаштво и световни дух
Онај од модерних монаха који то жели, може да подигне манастир на врх облакодера, како би имао све световне погодности, да ужива у светлима, или да се попне на треће небо лифтом, а пустињу нека остави на миру.
Поуздање у Бога
Онај ко се не поуздаје у Бога, него пун самоуверености и световне маште гради, тај гради на блату и од ђубрета и пре или касније, грађевина ће се срушити и затрпати и њега и оне око њега.
Људи и ђубре
Људи у свету занимају се за спољашњост, а унутрашњост уопште немају у виду. Људи у свету не желе да имају ђубре у свом дворишту, па зато чисте своје двориште. А унутра, у кући нека буде ђубрета.
Са друге стране, духовни људи чисте унутрашњост куће, избацују ђубре и не занима их шта ће рећи други.
Овоземни монаси
Монаси који се непрестано баве удобним смештајем и световним погодностима, показују да су овоземни. Цигла и цреп, а нигде ум божански.
Световни дух улази полако
– Старче, зашто не разумемо колико зла наноси световни дух, па нас он привлачи?
– Зато што световни дух улази полако, као што је јеж ушао у зечију јазбину. У почетку је замолио зеца да му допусти само да склони главу у његову јазбину да му не покисне. После је закорачио једним ногом, па другом и напослетку је ушао цео, а својим бодљама је истерао зеца из јазбине. Тако нас и световни дух вара. Ми му чинимо ситне уступке, а он ће мало-помало и да завлада.
Промена имена
На жалост људи мало-помало напуштају и имендане и све. Видиш, и имена су променили, да их не подсећају на светитеље. “Василика” је постала “Вики”, “Зоја” је постала “Зозо”. Ускоро ће рећи: “Данас је празник чемпреса, сутра онога које измислио атомску бомбу, или фудбал.”
Световно знање “исушује” разум
Неко дете са својом природном чистотом разума и са оно мало знања које има, рећи ће ти праве ствари. Са друге стране, неко веома образован, коме је демонски утицај исушио мозак, рећи ће ти све само богохуљење.
Световни дух је највећи непријатељ
Помисао ми каже да је највећи непријатељ душе, већи чак и од ђавола, световни дух, јер слатко сада привлачи, а загорчава у вечности.
Материјална добра воде у духовну пропаст
Видео сам да духовна пропаст човекова долази када има материјалних добара у изобиљу. Тада тешко осећа присуство Божије и Његова доброчинства. Желиш ли некога да одвучеш далеко од Бога? Дај му материјалних добара у изобиљу и Бога ће заувек заборавити.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav