ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
МОЛИТВА
 
Мери се квалитет молитве
На Светој Гори су негде правили литију због суше, али уместо да падне киша, избио је пожар! Нема литије ако се не хода. Треба се помучити.
Рафали пре спавања
– Старче, увече када се вратим с посла, поспан сам и немам воље ни за шта, чак ни за молитве пре спавања. Шта да радим?
– Војници спавају када су уморни. Али пре него што заспу, испале неколико рафала у ваздух, како би непријатељ мислио да су напољу и да се веселе. Пошто испале неколико рафала, легну да спавају. Исто треба и ти да радиш: баци поглед у неку књигу, изговори молитву и лези да спаваш.
Молитвени аутобус
– Старче, како треба да се молим за упокојене?
– Како се ти молиш?
– Па ето, старче, кажем “Господе, подари покој души слуги Своме Димитрију.”
– Да, добро то кажеш. Али, реци овако: “Господе, подари покој души слуги Своме Димитрију, и свим осталим Димитријима.” Аутобус иде куда иде, па да не иде празан.
Свет гори!
Свет гори! Схватате ли? Много је искушења пало на свет. Ђаво је толики пожар направио да га не би угасили ни сви ватрогасци на свету. Духовни пожар! Ништа више није остало. Преостало нам је само да се молимо да се Бог сажали на нас.
Како треба да се молимо?
– Старче, како треба да се молимо?
– Треба да осећаш да си ти мало дете, а Бог да је твој отац. Почни да га молиш. Ако понекад затражиш и неку глупост, ништа не брини, неће се љутити… Подариће ти оно што је за тебе најбоље. То је као када дете тражи од свога оца да му купи мотор, јер верује да је одрасло, а његов отац, пошто се боји да се детету не догоди нешто рђаво, може да отеже, али му напослетку купи аутомобил.
Суша и духовни пожар
Молитва смиреног човека сабира облаке, када влада суша. И увек када се молимо за кишу коју ће послати Бог, молимо се да та киша има духовно дејство, како би угасила духовни пожар који је по свету распалио ђаво како би спалио душе.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav