ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
АТАНАСИЈЕ РАКОВАЛИС
СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ МИ РЕЧЕ …
 
ПРЕДГОВОР
 
Старца Пајсија сам познавао више од дванаест година. Он ме је учинио свесним православним хришћанином. Он је управљао мојим ходом кроз цркву, али и кроз живот. Он ме је саветовао за сваку ствар у мом животу.
Имао сам срећу да живим на Светој Гори више од седам година. Пет година као професор богословије Атонијаде и две године учећи иконографију. Имао сам жељу да будем у старчевој близини. И од кад сам га упознао нисам се одвајао од њега.
Много пута сам рекао да ме је волео више од моје мајке. Нека ми опрости моја мајка која ме је пуно волела, али старац је надилазио општу људску меру. Његова љубав је била божанска, духовна.
Отац Пајсије се односио према мени као отац, и више од тога. Ипак, ја се осећам као “блудни син”. Не усуђујем се да га назовем “својим оцем” или да кажем да сам био његово “духовно чедо”. Разлог? Ни по чему не личим на њега! Немам ревност да га подражавам у врлини. Речено је: “Ако хоћете да ме називате оцем онда подражавајте моја дела.” Дакле? Подражавам ли оца Пајсија? Не! Према томе немам право да га називам оцем. Једна ствар је старчева врлина, а сасвим друга моја малодушност.
Много пута сам, после наших разговора, записивао његове савете да их не би заборавио. Већину сам записао одмах истим речима како ми је старац казао, друге сам записивао после неколико часова, а неке после два-три дана. У већини тих записа сам назначио и датум кад су се збиле. Углавном је то било кад сам га посећивао у његовој келији или после неког бденија кад смо имали прилику да га нешто питамо.
Сада, по очевој смрти, сматрам својом дужношћу да његове савете пренесем мојој браћи хришћанима. Верујем да ће многи пожелети да их остваре и тако се окористити много више од мене. Блаженији су они који примењују реч него они који је само чују или читају.
Једном ми је ст. Пајсије приповедао како му се у по бела дана јавила Богородица и помогла му да реши неке тешкоће које је имао. Разговарали су неколико минута.
Како си се осећао старче?
Велика радост… али сам осетио и стид… незгодно је… Мајка Божија је у питању… са св. Јоакимом и св. Аном ми је много лакше!

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav