ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
IX. О ВАСПИТАЊУ ДЕЦЕ
 
1. “Дужни смо да помажемо својој деци до одређеног тренутка. Затим ћемо их поверити Богу. Ангео-чувар је уз њих.”
2. “Сад кад су ваша деца још мала, дужни сте да им помогнете да схвате шта је добро. То и јесте најдубљи смисао живота.”
3. “Нека млади, који су започели духовни живот, обрате пажњу на узрочнике греха и нека имају позитивне мисли. Нека се сете како је једном неки старац, подвижник, дошао у град да би радио. Кад се вратио, остали подвижници су га питали шта је видео. Он им је одговорио да свет није ни видео и да је гледао само дрвеће.”
4. “Видим да данашња омладина чини многа безакоња да би осетила задовољство, док би у духовном животу задобили далеко дубљу, божанствену радост. Човек у задовољствима може да проживи минут, десет минута, десет дана, па и читаву годину. Међутим, кад их доживи, често се запита да ли у рају постоји нешто боље од онога што је овде доживео. Наши млади сматрају да ће нешто добити. Подсећају на гладну децу која сакупљају оно што су одбацили војници – окупатори. Они то гризу и уображавају да су нешто добили, иако нису добили ништа.”
5. “Обратите пажњу на малу децу: како су непорочне њихове мисли! Молитвама мале деце могли бисмо да творимо чуда, јер Господ слуша њихове непорочне молитве.”
6. “Многи мирјани не стварају породицу а ако је и створе, не желе да имају децу. На тај начин уништавају саме себе.”
7. “Жене треба да воде једноставан живот како би могле више да се баве својом децом онда, кад је то деци потребно.”
8. “Неопходно је да младић има духовника и да следи његове савете. Тако ће избећи патње, страх и страдања.”
9. Старац је о младима рекао: “Велика неустрашивост! Нове машине са залеђеним уљем.”
10. “Наша деца су школе претворила у тамнице, а на северу су тамнице претворили у школе.”
11. Многи родитељи имају проблеме с децом и осећају да су у безизлазном положају кад се увере да њихови напори да децу усмере на пут Божији не дају никакве опипљиве резултате. Следеће писмо ст. Пајсија тиче се ове теме и има посебан значај:
 
Часни Крст, 6. јуна 1977.
Љубљени брате.., радуј се у Господу,
Што се тиче Вашег детета о којем ми пишете, сматрам да ће га сурови поступци учинити још горим. Говорите с њим о добру и на добар начин и не допустите да примети колико Вас жалости што иде таквим путем. Нека се покажу дела и само дела, јер ни радост ни патња неће остати непримећене. Ви испуните своју обавезу и посаветујте га, а затим своје дете поверите Богу.
Мислим да ће Ваш труд дати боље резултате уколико буде сједињен с молитвом. Кад патите због његове разузданости и угњетавате га, неће бити резултата јер је дете узнемирено телом и нападима лукавога којем ће платити дуг.
Можда ће све то проћи. Не жалостите се, касније ће се све средити. Не примајте то к срцу јер ће оно изгубити своју чистоту, и шта ће се онда догодити?
Људи нашег времена имају један типичан грех – моду. Нека нам се Бог смилује!
Колико год можете, потрудите се да дете не одгурнете од себе, као што сам вам већ рекао, јер би он могао да покида везе и да побегне из породице. Затим се може догодити да он због егоизма неће хтети да Вам се приближи и Ви ћете га сасвим изгубити.
Што се тиче лекара о којем пишете – у том стању у којем се дете налази, чак и да га покажете, шта ћете од тога имати? Ако га тамо одведете, то ће му само нашкодити јер ће, с једне стране, деловати његов велики егоизам, а са друге разумеће да се од нечега разболео. Ту су још и телесне страсти које не налазе задовољење и све то ће га само још више уплашити, тако да ће му бити још горе. То дете нема ништа осим младалачког телесног лудила, својственог његовом узрасту; оно је достигло висок степен и постало разбуктали узрочник његовог неуздржаног живота.
Ако мислите да он има неку болест и ако Ваш лекар саветује да му дајете лекове, ја не замерам. Међутим, претрпите мало и затворите очи пред његовим испадима све дотле док Вам он не приђе и првом приликом, кад Вам се повери, уколико се он сам слабо осећа, или ако Ви приметите да нешто није у реду, одведите га код лекара.
Уопштено говорећи, не жалостите се. Бог неће напустити ово дете. Гресима данашње деце Бог неће судити онако, како је судио гресима деце нашег времена.
Молите се, и ја ћу се молити, и добри Бог ће помоћи и Вашем детету и свој деци света.
С љубављу у Христу, монах Пајсије.
 
12. “Данашња омладина не осећа радост жртвовања.”
13. “За духовни живот детета велики значај имају породичне склоности. Ако су родитељи лукави, и дете ће бити живахно и лукаво. Једном сам срео дечака у чијем су се џепу налазиле рђаве фотографије. Предложио сам да их уступи мени и обећао му да ће за сваку од њих добити чоколаду. Дечак је одлучно одбио да ми их да, што донекле није својствено његовом узрасту. Међутим, он је задовољство грешног гледања претпоставио сладости слаткиша.”

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav