ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ЦРКВА – КЛИРИЦИ
 
Богословија (теологија) и мозгологија
Разум се понекад годинама замара како би научио један, или два страна језика, али будући да ти језици немају никакве везе са Педесетницом, живимо у највећој кули Вавилонској. Велико је зло када богословимо суво, разумски, а свој разум приказујемо као да је Свети Дух. То се зове мозгологија, која рађа Вавилонску кулу; међутим, сви су језици усаглашени, јер имају једнога “Газду”, Светога Духа Педесетнице, и сви су језици огњени.
Од Христа до злата
Међу клиром, већина има добре намере, али ђаво врши свој посао, па видиш како се рађа славољубље, како се рађа амбиција за стицањем виших чинова и тако све заборављају. То иде до те мере да траже од људи да посредују код претпостављеног, код митрополита, за њихов избор итд. Иако су започели Христа ради, завршавају… злата ради… Хтели би да имају златне крстове, златне митре, дијаманте и слично.
Када клирици постају мирјани
– Старче, многи тврде да би клир пружио много више помоћи, када би постао савременији.
– Када је патријарх Димитрије био у Америци, на факултету Часнога Крста приђоше му неки, иначе благочестиви студенти, и рекоше:
“Ваша светости, у наше време и клир треба да постане савременији!”
“Свети Козма равноапостолни” рече патријарх, “је рекао: “Када клирици постану мирјани, мирјани ће постати демони!” Није ли им добро рекао? Припремили су му да борави у једној изузетно луксузној соби, са специјалним креветом итд. Чим је то видео, рече:
“Где да одседнем? У овој соби? Донесите ми боље некакав пољски кревет. Када клирик почне да се понаша као мирјанин, постаје ђаволов кандидат.”
Цркви су сви потребни
Сви су потребни Цркви. Сви јој служе: и они који су блага карактера и они строги. Као што је људском телу неопходно и слатко и кисело, па чак и горко, јер све има своју сврху и витамине, тако су и телу Цркве сви потребни.
Довољно је да уђеш у брод Цркве
Онима који из разних разлога не одлазе редовно у цркву:
– Црква је као брод. Када уђеш у брод, и да се заборавиш и да задремаш и да заспиш, брод те и даље носи. Превешће те куда си наумио. Треба само да уђеш.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav