ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ
 
Деца су као дрвенарија
Не бојте се за децу која су од малена отхрањена у поштовању. И да малчице измакну с пута, због свог узраста, због искушења, вратиће се на прави пут. Она су као дрвенарија коју смо премазали уљем, па се на њу не хвата трулеж.
Деца треба да се кале
Своју децу од најмањих ногу треба да научите да се кале, да раде, да буду мужевна. И дечаке и девојчице. И девојчице треба да буду племените, да буду храбре. Треба да раде кућне послове од малена, јер већина родитеља размази своју децу, па касније у животу бивају несрећна.
Добар учитељ
Добар учитељ је велика ствар, нарочито у наше време! Деца су празне касете: снимиће се на њих или безвредне песме (шунд), или византијска музика. Посао учитеља је свети посао.
Дечије духовне прехладе
Прве духовне прехладе деца добијају од отворених прозора родитељских чувстава. Највише их прехлади мајка, када није одевена у скромност, па “кваси” децу својим понашањем. Живот родитеља пун светости обавештава дечије душе и она се природно томе подређују и расту са побожношћу и без душевних повреда.
Препорађање деце
Рађање деце је лако. Препорађање је тешко!
Живахну децу треба да везујемо “ликом…”
Младо дрво везује се лабаво ликом, а не жицом, јер се жицом повређује кора младог дрвета, па оно вене и суши се. Младо биће треба сапињати са благонаклоношћу. Младића препуног живости и егоизма не треба смиравати одједном, јер пушта младе изданке, баш као и младо дрво са много сокова.
Ситне Грешке су као млади кромпирићи…
Родитељи треба духовно да помажу своју децу док су мала, јер су тада њихове грешке мале и лако се могу искоренити. Оне су као млади кромпирићи, јер треба само мало да их загребеш и већ се љуште… Али чим мало остаре, мораш да узмеш нож да би их очистио и ако има понеко црно окце, мораш да засечеш дубље. Ако деца од малена добијају помоћ и испуне се Христом, биће увек уз Њега.
Од када деца примају утицаје?
– Од ког узраста, старче, деца примају утицаје из околине?
– Деца још у колевци “снимају” родитеље. “Копирају” све што чине одрасли и бележе на својој празној касети. Зато родитељи морају да се боре да одсеку своје страсти.
Не присиљавајмо много своју децу
Неки родитељи много прекоревају своју децу и то пред другима! Као да имају некакву мазгу, па је зауздану воде да иде право напред. Држе поводац у руци и кажу: “Само ти корачај слободно!”
Не треба превише да навијамо сат…
Данас и млади и стари на овоме свету живе као у лудници. Зато је неопходно много трпељивости и много молитве. Много деце данас добијају мождани удар. Сат је малчице покварен, а и родитељи га навијају мало превише, па опруга пуца. Потребно је расуђивање. Једном детету треба више “навијања”, а другом мање…
Неусклађеност при оцењивању…
Учитељи не треба да гледају само да ли ученици добро знају лекцију, него да узимају у обзир и друге добре особине које поседују деца, као што је благочестивост, доброта, усрдност. Божије оцене нису увек у складу са учитељевим оценама. Може бити да учитељева јединица коју добије дете вреди као петица код Бога, а учитељева петица коју добије друго дете, да вреди као јединица код Бога…

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav