ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ИСПОВЕСТ
 
Наоружање верујућег
Над оним ко верује и редовно одлази у цркву, исповеда се и причешћује, ђаво нема никакву моћ, никакву власт. Само мало прави “кев-кев”, као пас који нема зубе. Али над оним који није верујући и даје му повода, ђаво има велику власт. Може да га растргне, јер има зубе и уједа.
Исповест изгони магију
Ако баце магију на човека који се исповеда, ништа му не могу. Јер када се човек исповеди и има чисто срце, магови не могу да добију сарадњу од ђавола да му нашкоде.
Блато греха
– Старче, може ли човек, који се не исповеда, у себи да осећа спокојство?
– Како да буде спокојан? Да би неко осетио спокојство, мора да избаци све блато из себе. А то може да учини само кроз исповест.
Мост исповести
Многи људи, иако имају много проблема који су изазвани њиховим грехом, не одлазе код духовника, него оду да се исповедају психијатру. Причају му своју муку… и, ако треба да пређу реку, бацају их, па се или удаве, или изађу, али где изађу… Али, ако оду код духовника на исповест, прећи ће једноставно на другу обалу преко моста…
Поновно освајање терена
Без разрешне молитве човек би непрестано имао падове, јер ђаво не губи повод… Разрешном молитвом, међутим, пресеца се ђаволу могућност утицаја, долази до поновног освајања терена, а онда човек добија помоћ и може да се бори и да се ослободи страсти.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav