ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
X. О АНГЕЛУ – ЧУВАРУ
 
1. “Не би требало да се удаљујемо од Бога, јер се то не може учинити без муке. Помислите да се ангео-чувар читавог живота труди да у човеков ум положи позитивне помисли, и да трпи, да страда и да се жалости кад човек греши, да би на крају сам ангео стао пред Бога празних руку. Ви само размислите о томе! То је веома горко. Већ из самог тог разлога нико не би требало да се удаљује од Бога. Односно, не би требало да преступа заповести Божије. Покажимо мало усрдности.”
2. “Многи су видели свог ангела-чувара. Чим га неко види, он не жели више ништа друго. Кад се мала деца смеју, она виде свог ангела-чувара. Требало би да учите малу децу да се моле, јер Бог њих слуша.”
3. “Бог се брине о свим људима и свакога штити. Сећам се једног хришћанина који је имао много деце. Једном приликом пошао је са супругом и двоје – троје деце на свеноћно бдење. Тамо, где су дошли, упитали су их: ‘Где су вам млађа деца?’ Отац је одговорио: ‘Оставили смо их код куће. Бог је нашој деци одредио ангела, а ми смо пошли на свеноћно бдење а не на забаву.’ Видите ли како су они расуђивали? Према томе, ми људи дужни смо да учинимо све што можемо а Бог ће затим све уредити.”
4. “Кад бисмо видели нашег ангела и колико нам је он близу, никад се не бисмо осећали усамљено. Ми имамо још пријатеља: Јована Претечу, херувиме, серафиме и саму Пресвету Богородицу.”

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav