ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ДУХОВНО БОРЕЊЕ
 
Луда жица
Да би човек напредовао, треба да има луду… жицу, у добром смислу. Према томе како ће искористити ту луду жицу, постаће или светитељ, или јунак. Али ако не добије помоћ, па застрани, може да постане злочинац. Човек који нема луду жицу не може да постане ни светитељ, ни јунак. Зато је потребно да укључи мотор да ради, срце треба да полуди.
Муве и демони
Када је казан на ватри и када ври, муве му не прилазе. Али, када се склони с ватре, оне упадају унутра. Исто се дешава и са душама: што су ближе духовнику и Тајнама, демони их посматрају издалека, али када се удаље…
Празне батерије
После Божића једна група поклоника посети старца.
– Шта је било, јунаци? Шта се догађа?
– Ето, старче, испразниле се батерије!
– Изгледа да сте се сада за Божић најели много свињетине, па су вам се зато испразниле батерије. Снашло вас је оно што и кокошку, када много једе, па се угоји. Не може да полети па је лако ухвате.
Духовни слаткиши
– Старче, зашто не осећам свето Причешће као кад сам био ма-
ли?
– Ако имаш децу, можеш то лако разумети. Отац даје малој деци слаткише. Касније, када порасту, морају сама да их купе. Тако и Бог у почетку дарива благодат Своју. Касније, међутим, тражи од нас личну борбу, како бисмо осетили свето Причешће.
Продај своје страсти
– Старче, зашто мноме владају страсти?
– Ако човек даје повода кушачу, њиме завладају страсти. Оно што Бог жели, што је теби на корист, то је да своје страсти бациш ђаволу у лице. Значи, да против њега окренеш свој гнев, свој инат итд. Или, најбоље продај “покварењаку” своје страсти и са новцем који добијеш, купи камење да можеш да га бацаш на њега, како ти се не би приближио.
Срушимо прљаву кућу
Као што свиња, када не нађе блато, загрокће и оде, тако и ђаво не прилази срцу које нема муља. Шта ће му срце чисто и смирено? Ако, дакле, видимо да је наша кућа – наше срце – прљава и да у њој борави наш непријатељ, треба одмах да је срушимо, како би отишао зли становник, то јест “неваљалац”.
Ђаволове телеграфске поруке
Треба да будемо опрезни како не бисмо примали лукаве ђаволове телеграфске поруке, како не бисмо оскрвнули “Храм светога Духа” и како се не би удаљила благодат Божија, а последица свега тога може бити да сами будемо оскрвнути.
Духовни баласт
Када би човек знао своју унутрашњу ружноћу, не би тежио за спољашњим лепотама. Душа у себи има толико мрља, толико прљавштине, а ми гледамо своју одећу… Али, ако човек нема у виду духовни баласт који постоји у њему, е, онда гледа систематски да уклони и најмању мрљу са спољашњости!
Треба да разбијемо своју духовну “љуску”
Сви они који осећају спокојство у тварноме свету, слични су бесловесним птићима који не кљуцају у јајету да разбију љуску и изађу напоље, радују се сунцу – небеском лету у рајскоме животу, него остају непомични и умиру у љусци.
Духовна оштрина
Када монах духовно онемоћа, чиме да дирне мирјанина? Исто као што алкохол, ако оставимо бочицу отворену, изгуби своју оштрину.
Више ни бактерије не убија, не може ни да се запали… Тако и монах, ако не пази, може да отера благодат Божију и потом има само схиму.
Рђави станар
Стари човек је рђави станар у нама и, како би отишао, треба да порушимо кућу и да почнемо да подижемо нову грађевину, новог човека.
Од старе хартије направимо чисте папирне убрусе
Човек који пази и одржава своју чистоту, задржава благодат Божију. Тако све види чисто, а нечисто чини вредним. Све претвара у добро у својој духовној фабрици. Стару и прљаву хартију претвара у чисте папирне убрусе, лепак, свеске итд. Од поломљене бронзе прави свећњаке, мануале и друго. Са друге стране, човек, који прима лукавство и оно што је добро претвара у зло, као фабрика која прави оружје и од злата чак прави метке и топовску ђулад…
Безвредна штива
Буди опрезан: немој у слободно време да читаш безвредна штива. Нека штива су као да једеш бундеве, као да у слами тражиш зрно жита. Неки кажу: “Да, али то ме одмара.” Али, како те одмара, душо крштена, када ти замућује мозак и када те од тога боле очи… По ономе шта човек чита, можеш да видиш у каквом је стању његова духовност. Ако је исувише наклоњен свету, читаће бестидне часописе. Ако је само мало склон свету, читаће нешто мање прљаво, на пример, новине. Ако је склон духовности, читаће отачке књиге, или бар црквену штампу, итд.
Душевну њиву треба обрађивати
Ако се човек позабави необрађеном њивом своје душе, из корена ће ишчупати све трње њених страсти и на његово ће место посадити врлине. Тај посао је, међутим, веома напоран и за њега је потребно много воље и стрпљења.
Сабирање ума
Човеков ум је као мало дете, које одлази негде да се игра и чим му се допадне место, навикне се и непрестано тамо одлази. Тако и човек, када је обузет многобројним темама, осим духовним, и има много животних брига, сасвим је природно да се његов ум стално тиме бави.
Самопознање
Онај ко чини оно што је потребно како би познао самога себе, подсећа на онога који копа дубоко и налази руде у дубини земље. Што дубље копа у упознавању самога себе, толико себе види нижим од осталих и смирава се, али рука Божија га непрестано узвисује… Са друге стране, онај ко то не чини, непрестано скрива своје смеће…
Рукодеље које никада није завршено
Покајање је рукодеље које се никада не завршава и које доноси души божанску утеху.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav