ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
ПРЕДГОВОР ПИСЦА
 
На дан 12. јула 1994. године отпочинуо је у Господу монах Пајсије, познати старац Атонске горе, велики учитељ духовног живота, опитни богослов, аскета и подвижник, представник епохе, неуморни утешитељ своје пастве а осим тога и познати писац. Он је отишао а ми смо остали сами, ожалошћени и забринути.
Након старчеве смрти, преостала је наша дужност да сачувамо његово духовно наслеђе. То је суштинска обавеза, нарочито за мене који сам, према благослову Божијем, познавао старца и осетио његов благодатни утицај. Зато сам одлучио да испричам оно што сам о великом старцу Пајсију дознао сам или на основу онога што су ми казивали разни људи из свих крајева Грчке а које сам исцрпно испитивао. Надам се да ће драги читалац увидети да тај мој покушај да приповедам о старцу – који, уосталом, није и први – доноси своје плодове. Дело, наравно, није завршено, и не знам да ли се уопште може и завршити, јер је о. Пајсије током последњих двадесет година поучавао на хиљаде људи и то свакога на свој начин. Истовремено је и његова молитва многима донела благодатну помоћ. Немогуће је све то описати. Ја сам изложио само део старчевих учења и неке околности његовог живота. Ја сам био први читалац, а затим је књигу читало братство.
Желим да овде захвалим свима који су ми на располагање ставили материјале везане за старца Пајсија: ти људи су дали велик прилог стварању ове књиге.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav