ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
СМИРЕЊЕ
 
Добра воља
Дешава се да проповедамо неком човеку, кажемо му две-три духовне речи и он се преобрати. После кажемо: ‘А! Спасао сам једнога човека.” Ја верујем да би се човек, који има добре воље и доброте у себи, преобратио исто тако и од медведа, или лисице, или било чега другог, ако га не бисмо ми преобратили. Чувајмо се лажног мисионарења.
Памет у фрижидеру
Ђаво не лови изгубљене, него лови паметне, оне који су блиски Богу и могу да чине чуда. Од њих одузима уздање у Бога и почиње да их мучи самопоуздањем, логиком, судом и размишљањем. Зато треба памет да ставимо у фрижидер, све док нам је Бог не врати освештану.
Славуји и кокошке
Смирени људи су као славуји који се крију по јаругама и сеју сладост у душе људи својом умилном песмом, славећи дању и ноћу Створитеља света, а горди се понашају као кокошке које нервирају свет својим кокодакањем, као да је јаје које су снеле велико као цела наша планета.
Луд Христа ради (јуродив)
Онај ко поступа супротно разуму (луд Христа ради – јуродив), има више разума од свих филозофа на свету, јер филозофи су заведени испразним светом и његовом славом, а луд Христа ради постигао је толико да живи скривајући се иза свог светог лицемерја; он је дакле побегао из лицемерја овога света и проникао у истину.
Блажени луди Христа ради (јуродиви)
Блажени сви они који се праве луди и на тај начин су сачували своје духовно богатство.
Моћ смирења
Смирење има велику моћ и уништава ђавола. То је за ђавола највећи ударац… Једном је један подвижник присилио “покварењака” да каже “Свјати Боже…” Морао је да каже: “Свјати Боже, Свјати Крјепки, Свјати Бесмјертни”. Није рекао “помилуј нас”. Кажи “помилуј нас”! Ништа. Да је то рекао, постао би анђео. “Покварењак” каже све, али “помилуј нас” никако, јер за то је потребно смирење.
Не треба да имамо своју вољу
Душа треба да се очисти и да доведе своју вољу до нуле. Као што Американци, када хоће да лансирају ракету са земље, броје уназад, 10, 9, 8, 7, 6, … 1, 0 и лансирају ракету, тако смо и ми доспели до нуле и, пошто више немамо своје воље, можемо да се узвисимо.
Човек добија помоћ од човека
– Старче, како човек да зна да ли је нешто лоше кренуло у његовом подвизавању због кушача, или због непажње?
– Треба да пита… Ја увек питам ако имам лични проблем. Своје решење, чак и да је најмудрије, сматрам највећом глупошћу, када се ради о неком мом личном проблему… Колико год да је човек духовно зрео, не може самоме себи да пружи спокојство, јер Бог жели да човек помаже човеку и да човек исправља човека. Тако је устројио добри Бог, како би се човек смиравао…
Старост смирава човека
Колико се човек смирава у старости! Стари људи полако губе снагу и личе на остарелог сокола. Када соко остари, опадне му перје, а крила му изгледају као чешаљ са поломљеним зупцима.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav