ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
Старац ПАЈСИЈЕ Светогорац
ПОУКЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЉУБАВИ

 
РАЗНО
 
Духовни бензин
– Старче, осећам велику несигурност, тескобу.
– Осигурај се, чедо моје, код Бога. Зар знаш једино за осигурање аутомобила? Постоји ли већа сигурност од уздања у Бога? Када се човек поузда у Бога, непрестано од Бога добија “супер” гориво… и његов духовни мотор никада не стаје: непрестано ради.
Душа и часовничар
– Старче, куда одлази душа, када оде из тела?
– Одлази право у руке часовничара! Куда иде сат, када се поквари? Не иде ли код часовничара? Е, а душа одлази у руке Божије!
Васиона и човекова савест
– Старче, колико вас умарају ови посетиоци Свете Горе који непрестано долазе и одлазе?
– Рећи ћу вам. Духовни разговори не умарају. Зло је када почну да постављају бесмислена питања. Образовани људи, па ти кажу: “У каквом су односу васиона и човекова савест?” Хајде сада, да извучемо закључак! Онда им кажем:
– Имам кафе и кутију-две аспирина. Поседите мало на припеци, па ћемо решити то питање. Видите, потребно је да имамо и кафу и аспирине.
Незрела смоква
Монах почетник који се одваја од братије да би постао подвижник, личи на незрелу смокву, која се откине са стабла, али из ње још капље млеко: очигледно је да јој је млеко још потребно.
Озонска рупа
– Старче, шта ће бити са озонском рупом?
– Бићемо мало стрпљиви, све док тамо горе не оду научници са пет кила гипса и не загипсују рупу!
Да, нека оду да затворе оне рупе горе… Видеће да је Бог створио све тако добро, у таквом сагласју и рећи ће: “Благослови, ми то нисмо добро учинили.” Молите се да се затвори рупа која се отворила у атмосфери.

2 Comments

  1. Sta je to duhovna ljubav