POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
ATANASIJE RAKOVALIS
STARAC PAJSIJE MI REČE …
 
PREDGOVOR
 
Starca Pajsija sam poznavao više od dvanaest godina. On me je učinio svesnim pravoslavnim hrišćaninom. On je upravljao mojim hodom kroz crkvu, ali i kroz život. On me je savetovao za svaku stvar u mom životu.
Imao sam sreću da živim na Svetoj Gori više od sedam godina. Pet godina kao profesor bogoslovije Atonijade i dve godine učeći ikonografiju. Imao sam želju da budem u starčevoj blizini. I od kad sam ga upoznao nisam se odvajao od njega.
Mnogo puta sam rekao da me je voleo više od moje majke. Neka mi oprosti moja majka koja me je puno volela, ali starac je nadilazio opštu ljudsku meru. Njegova ljubav je bila božanska, duhovna.
Otac Pajsije se odnosio prema meni kao otac, i više od toga. Ipak, ja se osećam kao „bludni sin“. Ne usuđujem se da ga nazovem „svojim ocem“ ili da kažem da sam bio njegovo „duhovno čedo“. Razlog? Ni po čemu ne ličim na njega! Nemam revnost da ga podražavam u vrlini. Rečeno je: „Ako hoćete da me nazivate ocem onda podražavajte moja dela.“ Dakle? Podražavam li oca Pajsija? Ne! Prema tome nemam pravo da ga nazivam ocem. Jedna stvar je starčeva vrlina, a sasvim druga moja malodušnost.
Mnogo puta sam, posle naših razgovora, zapisivao njegove savete da ih ne bi zaboravio. Većinu sam zapisao odmah istim rečima kako mi je starac kazao, druge sam zapisivao posle nekoliko časova, a neke posle dva-tri dana. U većini tih zapisa sam naznačio i datum kad su se zbile. Uglavnom je to bilo kad sam ga posećivao u njegovoj keliji ili posle nekog bdenija kad smo imali priliku da ga nešto pitamo.
Sada, po očevoj smrti, smatram svojom dužnošću da njegove savete prenesem mojoj braći hrišćanima. Verujem da će mnogi poželeti da ih ostvare i tako se okoristiti mnogo više od mene. Blaženiji su oni koji primenjuju reč nego oni koji je samo čuju ili čitaju.
Jednom mi je st. Pajsije pripovedao kako mu se u po bela dana javila Bogorodica i pomogla mu da reši neke teškoće koje je imao. Razgovarali su nekoliko minuta.
Kako si se osećao starče?
Velika radost… ali sam osetio i stid… nezgodno je… Majka Božija je u pitanju… sa sv. Joakimom i sv. Anom mi je mnogo lakše!

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *