POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
OTAC DIONISIJE TACIS
GOSTOPRIMNICA POD VEDRIM NEBOM
 
„Starac ne čita i ne bavi se pisanjem. Njegov najvažniji posao je da se moli i da na sebe prihvata čovečiju patnju, da bi zagrejao ljudska srca. Zahvaljujući tom velikom poštovanju koje je stekao, čak i sad kod njega svakodnevno dolaze posetioci. Na taj način on je stalno zauzet i često mu se događa da se bori s umorom i iscrpljenošću. Međutim, čovek Božiji i ne može da se odmara. Bez obzira na posledice, on potkopava svoje krhko zdravlje. On pati zbog stradalnika, zbog onih koji su u opasnosti, zbog ljudi koji nisu otkrili smisao života. Spreman je da preda vascelo duhovno blago koje poseduje samo da bi pomogao braći. Kakvo bdenje, kakvo staranje, kakva briga o dušama, o stradalničkim dušama! Znajući to, poklonici Svete Gore nastoje da ga vide ali to ne uspeva svima, jer se starac plaši ‘duhovnog turizma’. On tako naziva ponašanje onih koji preuveličavaju ono što su čuli i videli. Zbog toga starac često ‘nestaje’.“
Sveštenik Dionisije Tacis, „Atonski dnevnik“
 
PROLOG
Kad sam pre nekoliko godina pisao „Atonski dnevnik“ koji je sadržao pouke starca Pajsija, nisam mogao ni da zamislim da će njegov tiraž biti tako veliki. Veličina tiraža svedoči da starčeve pouke prihvataju kako verujući, tako i neverujući ljudi. Kao ishod tog svog neznatnog truda, danas osećam najdublje zadovoljstvo. Tada sam, ispunjavajući obavezu nehotičnog sekretara, predao žednom narodu atonsku reč velikog starca.
Izlazak „Atonskog dnevnika“ u svet pomogao je još većem proslavljenju starca Pajsija i uvećanju broja posetilaca njegove kelije Panaguda, što je iscrpljivalo starca. Međutim, odluka Božija bila je da starac Pajsije povede narod na pašnjake Pravoslavlja, to jest ka životu u Hristu koji, kao što znamo, zahteva podvig, predanost crkvenom predanju i odricanje od suvišnih civilizacijskih dobara.
Danas, šest godina kasnije, čitaocima nudim knjigu „Gostoprimnica pod vedrim nebom“ koja nije ništa drugo do drugi tom „Atonskog dnevnika“. Nadam se da će i ovaj tom pomoći čitaocima da se upoznaju s poukama starca Pajsija i da ih ostvare u svojim životima.
Sveštenik Dionisije Tacis, u Konici, na dan Roždestva Hristovog 1993.

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.