POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
Starac PAJSIJE Svetogorac
POUKE BOŽANSTVENE LJUBAVI

 
IX. O VASPITANJU DECE
 
1. „Dužni smo da pomažemo svojoj deci do određenog trenutka. Zatim ćemo ih poveriti Bogu. Angeo-čuvar je uz njih.“
2. „Sad kad su vaša deca još mala, dužni ste da im pomognete da shvate šta je dobro. To i jeste najdublji smisao života.“
3. „Neka mladi, koji su započeli duhovni život, obrate pažnju na uzročnike greha i neka imaju pozitivne misli. Neka se sete kako je jednom neki starac, podvižnik, došao u grad da bi radio. Kad se vratio, ostali podvižnici su ga pitali šta je video. On im je odgovorio da svet nije ni video i da je gledao samo drveće.“
4. „Vidim da današnja omladina čini mnoga bezakonja da bi osetila zadovoljstvo, dok bi u duhovnom životu zadobili daleko dublju, božanstvenu radost. Čovek u zadovoljstvima može da proživi minut, deset minuta, deset dana, pa i čitavu godinu. Međutim, kad ih doživi, često se zapita da li u raju postoji nešto bolje od onoga što je ovde doživeo. Naši mladi smatraju da će nešto dobiti. Podsećaju na gladnu decu koja sakupljaju ono što su odbacili vojnici – okupatori. Oni to grizu i uobražavaju da su nešto dobili, iako nisu dobili ništa.“
5. „Obratite pažnju na malu decu: kako su neporočne njihove misli! Molitvama male dece mogli bismo da tvorimo čuda, jer Gospod sluša njihove neporočne molitve.“
6. „Mnogi mirjani ne stvaraju porodicu a ako je i stvore, ne žele da imaju decu. Na taj način uništavaju same sebe.“
7. „Žene treba da vode jednostavan život kako bi mogle više da se bave svojom decom onda, kad je to deci potrebno.“
8. „Neophodno je da mladić ima duhovnika i da sledi njegove savete. Tako će izbeći patnje, strah i stradanja.“
9. Starac je o mladima rekao: „Velika neustrašivost! Nove mašine sa zaleđenim uljem.“
10. „Naša deca su škole pretvorila u tamnice, a na severu su tamnice pretvorili u škole.“
11. Mnogi roditelji imaju probleme s decom i osećaju da su u bezizlaznom položaju kad se uvere da njihovi napori da decu usmere na put Božiji ne daju nikakve opipljive rezultate. Sledeće pismo st. Pajsija tiče se ove teme i ima poseban značaj:
 
Časni Krst, 6. juna 1977.
Ljubljeni brate.., raduj se u Gospodu,
Što se tiče Vašeg deteta o kojem mi pišete, smatram da će ga surovi postupci učiniti još gorim. Govorite s njim o dobru i na dobar način i ne dopustite da primeti koliko Vas žalosti što ide takvim putem. Neka se pokažu dela i samo dela, jer ni radost ni patnja neće ostati neprimećene. Vi ispunite svoju obavezu i posavetujte ga, a zatim svoje dete poverite Bogu.
Mislim da će Vaš trud dati bolje rezultate ukoliko bude sjedinjen s molitvom. Kad patite zbog njegove razuzdanosti i ugnjetavate ga, neće biti rezultata jer je dete uznemireno telom i napadima lukavoga kojem će platiti dug.
Možda će sve to proći. Ne žalostite se, kasnije će se sve srediti. Ne primajte to k srcu jer će ono izgubiti svoju čistotu, i šta će se onda dogoditi?
Ljudi našeg vremena imaju jedan tipičan greh – modu. Neka nam se Bog smiluje!
Koliko god možete, potrudite se da dete ne odgurnete od sebe, kao što sam vam već rekao, jer bi on mogao da pokida veze i da pobegne iz porodice. Zatim se može dogoditi da on zbog egoizma neće hteti da Vam se približi i Vi ćete ga sasvim izgubiti.
Što se tiče lekara o kojem pišete – u tom stanju u kojem se dete nalazi, čak i da ga pokažete, šta ćete od toga imati? Ako ga tamo odvedete, to će mu samo naškoditi jer će, s jedne strane, delovati njegov veliki egoizam, a sa druge razumeće da se od nečega razboleo. Tu su još i telesne strasti koje ne nalaze zadovoljenje i sve to će ga samo još više uplašiti, tako da će mu biti još gore. To dete nema ništa osim mladalačkog telesnog ludila, svojstvenog njegovom uzrastu; ono je dostiglo visok stepen i postalo razbuktali uzročnik njegovog neuzdržanog života.
Ako mislite da on ima neku bolest i ako Vaš lekar savetuje da mu dajete lekove, ja ne zameram. Međutim, pretrpite malo i zatvorite oči pred njegovim ispadima sve dotle dok Vam on ne priđe i prvom prilikom, kad Vam se poveri, ukoliko se on sam slabo oseća, ili ako Vi primetite da nešto nije u redu, odvedite ga kod lekara.
Uopšteno govoreći, ne žalostite se. Bog neće napustiti ovo dete. Gresima današnje dece Bog neće suditi onako, kako je sudio gresima dece našeg vremena.
Molite se, i ja ću se moliti, i dobri Bog će pomoći i Vašem detetu i svoj deci sveta.
S ljubavlju u Hristu, monah Pajsije.
 
12. „Današnja omladina ne oseća radost žrtvovanja.“
13. „Za duhovni život deteta veliki značaj imaju porodične sklonosti. Ako su roditelji lukavi, i dete će biti živahno i lukavo. Jednom sam sreo dečaka u čijem su se džepu nalazile rđave fotografije. Predložio sam da ih ustupi meni i obećao mu da će za svaku od njih dobiti čokoladu. Dečak je odlučno odbio da mi ih da, što donekle nije svojstveno njegovom uzrastu. Međutim, on je zadovoljstvo grešnog gledanja pretpostavio sladosti slatkiša.“

2 komentar(a)

  1. Sta je to duhovna ljubav

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *