ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
III
7. поглавље
О ономе шта је откривено ангелу Сардске цркве
 
3.1. И ангелу цркве у Сарду напиши: тако говори Онај што има седам духова Божијих у седам звезда: знам твоја дела, имаш име да си жив, а мртав си.
 
Седам звезда, како смо раније објаснили, означавају седам ангела; седам духова је или седам ангела, или седам дарова (дејстава, енергија) живототворног Духа, јер се и једни и други налазе под влашћу Христовом (досл. у руци Христовој). Једнима заповеда као Господар, док ове друге, као једносуштан са Њим (Св. Духом), дарује. Он цркви прети стога што она једино носи име живе вере, док је у погледу добрих дела мртва.
 
3; 2 – 3 – Прени се и бди, па утврди остало што је готово да помре, јер не нађох твоја дела да су савршена пред Богом Мојим. Памти, дакле, како си примио и чуо, држи то и покај се…
 
Прени се и бди – одагнај, каже, лењиву поспаност и оснажи удове своје који ће због неверја потпуно одумрети, јер посленика не крунише почетак доброг дела него његово испуњење (το πληρομα). Према томе, сети се шта си примио и чуо и очувај предање (παραδοσις) које си добио од апостола; покај се због своје лењости.
 
3; 3 – Ако ли не будеш бдео, доћи ћу ти као лопов, и нећеш знати у који час ћу доћи на те.
 
Доћи ћу као лопов – и то је праведно, јер као што никоме није познат смртни час, исто тако никоме није познат ни свеопшти крај. Онима који су се за то припремили то ће бити као починак од труда, а за оне изненада затечене (неспремне, απαρσκευαστοι) – то је лопов, који доноси душевну смрт.
 
3; 4 – Али имаш и у Сарду неколико њих, који не укаљаше хаљине своје, и ходиће са мном у белима, јер су достојни.
 
Имаш неколико њих, који не укаљаше хаљине своје – То добро си задобила тиме што неки од твојих чланова нису упрљали душевне одежде грешним делима; сачувавши неоскрнављеном одежду непропадљивости, они ће са Мном у васкрсењу (досл. препорођењу, грч. παλιγγενεσια) носити светле одежде.
 
3; 5 _ 6 – Тако ће онај који победи бити обучен у хаљине беле, и нећу избрисати име његово из Књиге живота, и признаћу име његово пред Оцем Мојим и пред ангелима Његовим. Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.
 
Онај ко победи горепоменутом победом, својим врлинама заблистаће као сунце и његово име неће бити избрисано из књиге живота. Његово име биће признато пред Оцем небеским и пред ангелским силама, као имена добропобедних (καλλινικοι) мученика. Праведници ће засјати као сунце у Царству Оца свога, како се каже у Еванђељу (Мт. 13; 43; в. такође Дан. 12; 3).

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу