ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
VIII
22. поглавље
О седморици ангела и о томе да је, када је затрубио први од њих, на земљу пао град, огањ и крв
 
8; 7 – И први затруби и наста град и огањ, помешани са крвљу, и то би бачено на земљу, и трећина земље изгоре, и трећина дрвећа изгоре, и сва трава зелена изгоре.
 
Неки мисле да се овде указује на паклена мучења грешника, која се често изображавају у виду телесних страдања. Ми међутим мислимо да се у будућем веку неће мучити само једна трећина васцелог људског мноштва, него да ће их бити далеко више, јер је речено да је широк пут што води у пропаст (Мт. 7; 13), и да се овде тим речима указује на несреће које ће се збити при свршетку света. Град указује да ће, по праведном Суду, те несреће бити послате са неба. “Огањ помешан са крвљу” – то су спаљивања градова, која се у свим временима узроковале руке варвара, због пожара и узајамних размирица. Током њих ће, као што видимо, изгинути ништа мање него трећина свих створења која тада буду живела на земљи, јер у ратовима не страдају само људи, него и плодови земље. Паше мишљење о реченоме потврђује и блажени Јоил, говорећи да ће пре наступања великог дана на земљу бити послати крв и огањ и пушење дима (Јоил 2; 30 – 31).

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу