ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
VI
16. поглавље
Отварање четвртог печата које показује зла послата на безбожнике
 
6; 7 – И кад отвори четврти печат, чух глас четвртог живог бића где говори: Дођи и види!
 
Високи узлет и вртоглаво спуштање четвртог живог бића, орла, на плен. указују на то да су зла ниспослана од гнева Божијег (εκ θεηλατου οργης), у знак одмазде (освете, грч. εκδικησις) због побожних а за кажњавање безбожника, уколико се поправљањем не окрену ка бољем.
 
6; 8 – И видех, и гле, коњ сивац, и јахач на њему коме је име Смрт, и пакао иђаше за њим; и даде му се власт над четвртином земље, да убија мачем и Глађу и помором и зверињем земаљским.
 
Оно што је овде изложено односи се и на садашњост, јер Јевсевије у 8. глави десетог одељка своје црквене историје каже да је у време силног и страшног прогона, када је у Риму владао Максимијан Никејски, од глади, смртоносних рана и других болести настрадало толико људи да их је било немогуће све сахранити, иако су хришћани усрдно настојали да сахране лешеве и да преживеле и обмануте приведу ка познању истине. Исто је тако велики био број људи посечених мачем приликом устанка Јермена против Римљана: пси су прождирали тела умрлих, а живи су псе убијали једино из страха да ће, након сопствене смрти, у њима наћи живи гроб. Вероватно је и то да су пси ову храну, због њеног обиља, делили и са дивљим зверима. Познато је да се нешто слично дешава и у наше време.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу