ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
57. поглавље
О тајинственој свадби и вечери Јагњетовој
 
19; 7 – 9 – и жена се Његова припремила. И дано јој бu да се обуче у свилу чисту и светлу, јер свила означава праведна дела светих. И рече ми: Напиши, блажени су они који су позвани на свадбену вечеру Јагњетову. И рече ми: Ово су истините речи Божије.
 
То што је Црква одевена у свилу означава њену светлост у врлинама, истанчаност (оштроумност, грч. λεπτον) у разумевању и узвишеност у созерцању, јер се из њих састоје божанске заповести. Вечера Христова (Δειπνον Χριστου) је славље (празник) и радост спасених, које ће у вечној ложници наследити блажени заједно са Светим Жеником чистих (непорочних) душа, јер је поуздан Онај који је обећао (Јевр. 10; 23) Како је много добара будућег века која превазилазе свако поимање, тако је много и имена којима се она називају. Понекад се називају Царством Небеским – по својој слави и честитости, понекад рајем – по непрестаном наслађивању добрима, понекад крилом Авраамовим – због починка оних који су се у њему упокојили, а понекад пак ложницом и браком (ωυμφων και γαμος), не само због бесконачног ликовања, него и због чистог, истинског и неизрецивог сједињења Бога са Његовим слугама сједињења које у тој мери превазилази телесну заједницу једног са другим колико се и светлост разликује од таме и миро од смрада.
 
19; 10 – И падох пред ноге његове да му се поклоним. И рече ми: Пази, немој! Ја сам слуга као и ти и као браћа твоја која имају сведочанство Исусово; Богу се поклони – јер је сведочанство Исусово дух пророштва.
 
Ја сам слуга као u ти. Божанствени ангео каже: не клањај се мени зато што предсказујем о будућности, јер се исповедање Христа и сведочење о Њему побуђује духом пророштва. Ово се може разумети и на други начин: и пророштво је било ради тога да би се објавило сведочанство Христово и посведочила (διαμαρτυρηται) вера светих. Зато се немој клањати мени, свом саслужитељу, него Ономе, Који над свим има власт. Отуда дознајемо за смиреноумље ангела, који славу божанства не присвајају за себе, како то чине демони, него је приписују Господару. Нека и ми, напредујући у смиреноумљу једних пред другима, испунимо реч Божију: Научите се од Мене јер сам Ја кротак и смирен срцем и наћи ћете покој душама својим (Јн. 11; 29) да бисмо нашли покој у будућем веку где је обитавалиште свих који се радују, далеко од сваке патње, жалости и уздаха јер је озарено светлошћу лица Христа Бога нашега. Њему са Оцем и живототворним Духом доликује свако славословље, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу