ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
XIII
37. поглавље
О лажном пророку
 
13; 11 – И видех другу звер где излази из земље, и имаше два рога као у јагњета, и говораше као аждаја.
 
Неки кажу да је та звер антихрист, док су други мислили да је то сатана, а да су два његова рога – антихрист и лажни пророк (ψευδοπροφητα). Ако претпоставимо да ће се и лажни пророк јавити у свом (одређеном) лику, онда неће бити неумесно да аждају прихватимо као сатану, звер која излази из мора као антихриста, а ову звер, по мишљењу блаженог Иринеја, као лажног пророка. Он излази из земаљског живота, препуног нечистоће, и има два рога као јагње, како би овчијом кожом сакрио убилачку природу (το φονικον) притајеног вука, због чега ће се на почетку трудити да узме обличје побожности. Св. Иринеј о томе каже следеће: “О штитоноши, кога називају и лажним пророком, мора се рећи да је говорио као аждаја. Њему је дата власт да чини знамења и чуда како би, претходећи антихристу, припремио његов погибељни пут. Исцелење звериње ране ми сматрамо или за привремено, привидно уједињење подељеног царства, или за антихристово краткотрајно васпостављање власти сатанине, уништене Крстом Господњим, или, најзад, за привидно васкрсење неког умрлог међу онима који су му блиски. Он ће говорити као аждаја, јер ће чинити и говорити оно што je својствено началнику зла (αρχικακος) – ђаволу.
 
13:12-13 – И сву власт прве звери чињаше пред њом; и учини да се земља и који живе на њој поклоне првој звери, чија се смртна рана исцели. И чињаше знамења велика, па учини да и огањ силази на земљу пред људима.
 
Претеча отпадника – лажног христа, чиниће чаробњаштвом (γοητεια) све да би обмануо људе не би ли антихриста сматрали за Бога, за славног чудотворца удостојеног несумњивог прослављења, слично као што је Крститељ верујуће приводио Спаситељу. Наиме, лаж се ради обмањивања људи труди да подражава истину. Отуда нимало не чуди ако обманути људи својим очима виде огањ који силази са неба, јер нам је још из повести о Јову познато да је, по допуштењу Божијем, сатаниним дејством са неба сишао огањ и спалио његово стадо (в. Јов. 1:16).
 
13:14 – И обмањује оне који живе на земљи чудесима, која јој бише дана да чини пред звери…
 
Он обмањује оне чије срце непрестано пребива на земљи, али не може обманути оне који су задобили дом на небу, јер су они потпуно утврђени предсказањем (προαναφωνησις) о његовом доласку.
 
13:14-17 – … говорећи онима који живе на земљи да начине лик звери, која имаде рану од мача и оста жива. И би јој дано да лику звери даде дух, да лик звери и проговори и учини да буде побијени они који се не поклоне лику звери. И учини све, мале и велике, богате и сиромашне, слободњаке и робове, да им даду жиг (грч. χαραγμα) на десној руци њиховој или на челу њиховом. Да нико не може ни купити ни продати, осим ко има жиг, име звери или број имена њезина.
 
Прича се да су посредством чаробњаштва демони често говорили кроз слике, статуе, дрво, воду, кроз Аполона и остале, а можда и кроз тела умрлих, како је то пред Римљанима показао Симон маг а у присуству великог (апостола) Петра, који је и разобличио његову превару, показавши устајање мртвих које је он сам васкрсао. Зато нема ништа чудно ни у томе што ће претеча и штитоноша антихристов, уз помоћ демона, начинити лик зверињи и учинити да он проговори, заповедивши да се побију сви који му се не поклоне, а покушаће и да нареди да се свима уреже погубно име отпадника и обмањивача на десну руку, како не би имали снаге да чине добра дела, а такође и на челу, да би обмануте научио да буду одважни у превари и тами. Они, пак, чија су лица запечаћена божанском светлошћу, неће примити тај жиг. Он ће посвуда раширити жиг зверињи, и на куповину и на продају, како би они који га нису примили насилно умрли услед недостатка онога што им је неопходно за живот.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу