ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
24. поглавље
О трећем ангелу и о горчини речних вода
 
8; 10 – 11 – И трећи ангео затруби, и паде с неба звезда велика, која гораше као буктиња, и паде на трећину река и на изворе вода. А име звезди беше Пелен (Αψιντιος). И трећина вода поста пелен, и многи људи помреше од вода јер постадоше горке.
 
Како неки тврде, горчина (πικρια) коју означава пелен представља патњу каква обузима грешнике мучене у геени. По својој величини, она је исправно и правилно названа водом. Ми, међутим, мислимо да се тиме указује и на патње последњих дана. Звезда означава или да ће све то на људе сићи са неба или пак указује на ђавола, за кога пророк Исаија каже: Како паде с неба звездо данице, кћери зорина (Ис. 14; 12). Према допуштењу Божијем, ђаво, напајајући људе путем задовољства горким развратом, наводи на њих и патње, али не на све него, по дуготрпељивости Божијој, на трећи део, ради тога да неверовање у загробну награду не би довело нетрпељиве до душевне смрти. Онима, који пред крај остану живи, све ће постати горко, и Господ нам је наступање свега тога предочио ради нашег уразумљења. Ако не желимо да нас Он осуди, морамо осудити саме себе јер, према речима божанственог апостола, да смо сами себе испитивали, не бисмо били осуђени (1. Кор. 11; 31). Као осуђене, Господ нас мора казнити, а ми са захвалношћу морамо прихватити патње које нас задесе, слично као што видимо да разборити болесници, жудећи за оздрављењем, трпељиво подносе одсецање и спаљивање рана. Стога нека се и ми, када будемо душевно здрави и када ни најмање не будемо приносили вештаство за исхрану геене огњене, како не бисмо били осуђени са светом (1. Кор. 11; 32), вечно зацаримо заједно (ουμβασιλευσωμεν) са Христом Којем, заједно са Беспочетним Оцем и Свесветим Духом доликује свака слава, част и поклоњење, величање и величанство, сада и увек и у бесконачне векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу