ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
71. поглавље
О заповести да се откривење не запечати него да се проповеда
 
22; 10 – И рече ми: Не запечати речи пророштва књиге ове, јер је време близу.
 
До овог времена он је преносио речи ангела, а сада говори у име Владике Христа: Не запечати речи пророштва. Та књига је достојна да је верујући читају, јер управља читаоце ка истинском животу (την οντως ξωην) указујући на казне припремљене за грешнике и на починак обећан светима
 
22; 11 – 12 – Ко чини неправду нека још чини неправду, и нечисти нека се још прља; а ко је праведан нека још чини правду, и ко је свет нека се још освећује. Ево долазим ускоро, и плата Моја са Мном, да дам свакоме по делима његовим.
 
Нека нико не помисли да Он тим речима подстиче неправду, нечистоту и вређање. Нипошто. Међутим, указујући на слободу воље и чувајући њено неприсиљавање (αναγκαστος), Он као да каже: “Нека свако поступа како жели, Ја га на то не приморавам”. Указујући пак на то да за сваким делом следи одговарајући завршетак, говори: “Долазим… да дам свакоме по делима његовим”.
 
22; 13 – Ја сам Алфа и Омега, Први и Последњи, Почетак и Свршетак..
 
Алфа и Омега значе да, као што по почетку не постоји нико Старији од Њега, тако ни Његова власт и божанско Царство неће имати краја. Већ је више пута говорено да је Христос први по божанству, а најуниженији по свом човечанству.
 
22;14 – Блажени су они који творе заповести Његове, да имају право на Дрво Живота и да уђу на капије у Град.
 
Уистину су блажени они који очувају заповести Божије, јер ће у бесконачном животу имати власт да отпочину на Дрвету живота -Христу, Богу нашем и да се наслађују сазерцавајући Њега. У томе их бише не може спречити никаква лукава сила. На врата апостолска, тј. кроз њихово учење, они ће ући у вишњи град кроз врата истинита (в. Јн. 10;9), не улазећи тамо као унајмљени пастири, него дочекани од самог Вратара Живота.
 
22;15 – Напољу су пси и врачари и блудници и крвници и идолопоклоници и сваки који боли и чини лаж.
 
Псима се овде не називају само бестидници и неверници, него сви злобници уопште. Апостол оплакује све који се, након крштења, “враћају као пас на своју бљувотину”. Због тога ће бити удаљени од вишњег града, заједно са убицама, прељубницима и идолопоклоницима.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу