ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
II
4. поглавље
О ономе шта је откривено ангелу Смирнске Цркве
 
2; 8 – И ангелу цркве у Смирни напиши: Тако говори Први и Последњи, који беше мртав и оживи.
 
Он је Први (πρωτος) као Бог, а Последњи (εσχατος) као Онај Који је у последња времена (επ εσχατων των καιρων) постао човек, отворивши нам Својом тродневном смрћу врата вечног живота (досл. “отворивши нам… вечни живот”).
 
2; 9 – Знам дела твоја, и невољу и сиромаштво – али си богат…
 
“Знам за невоље и сиромаштво” које телесно трпиш ради Мене, јер те неверници вређају и лишавају иметка, али си духовно богат јер имаш ризницу скривену у просторима (εω τω αγρω) твога срца.
 
2; 9 – и хулу (знам) оних који говоре да су Јудејци а нису, него синагога (збориште) сатанина.
 
Позната ми је и хула зборишта сатаниног, јер они нису оно што кажу да јесу; јер није Јудејац оно што је споља, него је оно Јудејац… који је то изнутра (Рим. 2; 28 – 29); Јуда пак значи “исповедање и покајање” (εζομολογηοις και μετανοια).
 
2; 10 – Не бој се нимало од онога што има да претрпиш; гле, ђаво ће неке од вас бацити у тамницу да би вас искушао, и имаћете невољу десет дана; буди веран до саме смрти и даћу ти венац живота.
 
Не бој се, каже, невоља које ће ти богоборци (θεομαχοι) задавати рањавањем и мучењем (искушењима). Оне неће бити дуготрајне и потрајаће само десет дана. Због тога се мора презрети и сама смрт, јер ће она за најкраће време даровати неувели (αμαραντον) “венац живота”.
 
2; 11 – Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама; ономе који победи неће наудити друга смрт.
 
Онима који имају духовни слух и надвладају рђаве савете (υποσποραι) ђаволске, макар телесно и претрпели прву смрт (тј. смрт по телу), не може нашкодити геена или друга смрт.
 
 

 
 

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу