ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
17. поглавље
Отварање петог печата које показује вапај светих душа ка Господу за свршетком света
 
6; 9 – 10 – И кад отвори пети печат видех под жртвеником душе закланих за реч Божију и за сведочанство Јагњетово које имаху. И повикаше гласом силним творећи: Докле ћеш, Господару Свети и Истинити, одлагати да судиш и осветиш крв нашу на онима што живе на земљи?
 
А ко се отварање четири печата односи на протекле догађаје из Христовог живота, сасвим је исправно повезати ово (пето) отварање са пророцима и другим светитељима који су раније окончали и који вапе ка дуготрпљењу Божијем, а због којега је Он, прогоњен од Јевреја, трпео све до крсне смрти. Ако ово неко прихвата као пророштво о будућности, онда, у складу са учитељима Цркве, мора разумети да тај вапај против прогонитеља доликује закланима Христа ради, како би се тиме обратили достојни и свеопштим завршетком прекинуло безбожништво непокорних, да не би праведници пружили руке своје на безакоње (Пс. 125; 3). Иако су безбожници већ искусили (επειρασθησαν) гнев Божији, ипак је онима који су преостали кажњавање потребно ради преобраћања или ради вечног уништења.
 
6; 11 – И свакоме од њих даде се хаљина бела, и речено им 6и да почину још мало времена, докле се напуни број сатрудника њихових и браће њихове, који има да буду побијени као и они.
 
Речи: докле се напуни број сатрудника њихових показују да се свети на неки начин моле за свршетак света. Због тога им је и наређено да претрпе док не окончају и њихова браћа, да не би, по речима апостола, они без нас достигли савршенство (Јевр. 11; 40). Бела одежда указује на светлост врлине која је процветала (επανθουσα) у њима, у коју су они одевени, иако још нису добили оно што им је обећано. Будући слободни од сваке нечистоте и упокојени у крилу Авраамовом, истински се радују надајући се ономе што сада као да гледају у духовном огледалу. Многи Свети Оци кажу да ће сваки подвижник врлине добити достојно место и да на основу одређених предзнака размишља о будућој слави.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу