ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 

6. поглавље
О ономе шта је откривено ангелу Тијатирске Цркве
 
2:18 И ангелу цркве у Тијатири напиши: Тако говори Син Божији, чије су очи као пламен огњен, а ноге као сјајни бакар (као халколиван).
 
“Очи као пламен огњени” указују на просветљење (το φωτιςτικον) праведника и спаљивање (το καυστικον) грешника. Ноге као “халколиван” означавају миомирис духовног мира (του νοητου μυρου) Христовог у онима који се спасавају, као и нераздељиво и несливено јединство божанске и људске природе у Христу; будући распламсана (πεπυρακτωητος) Духом Божијим, она је недоступна (досл. недодирљива, грч. αψυλαφητος) за људски разум.
 
2; 19 – 20 – Знам дела твоја и љубав, и веру, и служење, и трпљење твоје, и садања дела твоја су бројнија од ранијих. Али мало ми је криво на тебе што допушташ жени Језавељи, која вели за себе да је пророчица, да учи и заводи слуге моје да блудниче и да једу жртве идолске.
 
“Знам дела твоја” – ако и похваљујем вашу веру, служење, великодушност и трпљење, с правом вас и прекоревам, јер сте попустљиви према јереси николаита (због безбожништва и порока фигуративно названом Језавељом). Та јерес даје Мојим слугама повод за саблазан, привлачећи их услед простоте њиховог ума (βι’ απλοτητα γνωμης) идолопоклонству које су раније тако дивно одбацили. Дужни сте да је уништите јер се она, уз помоћ лукавог (злог) духа, лажно представља (υποκρινεται) као пророчица.
 
2; 21 – 23 – И дадох јој време да се покаје, али она неће да се покаје од блуда свога. Ево бацам је у постељу болесничку, а оне који чине прељубу с њом у невољу велику ако се не покају од дела њених, и децу њену погубићу смрћу…
 
Дадох јој време – Њихова штетна јерес није добро искористила време које јој је дато за покајање. “Бацам је у постељу болесничку” – настављајући са сликовитим изражавањем, он подмуклост и варљивост јеретика упоређује са блудницом, претећи да ће је погубити болешћу и смрћу, а такође и све који су се блудничећи са њом оскрнавили пред Богом, уколико Му се не врате покајањем.
 
2; 23 – 25 – и познаће све цркве да сам Ја Који испитује бубреге и срца, и даћу свакоме од вас по делима вашим. А говорим вама осталим Тијатирцима, који не држе учење ово, који не познају дубине сатанине, као што говоре; нећу метнути на вас друго бреме, али оно које имате држите док не дођем.
 
Који не држе учење ово – то је упућено онима које су јеретици обманули и сада саблажњавају друге, док се најпростодушнијима каже: “Како се ви, због своје простоте, не можете супротставити лукавима и вештима на речима јер, како тврдите, не познајете у потпуности дубине сатанине, Ја од вас не захтевам борбу речима (την δια λογου μααχην), него само да до оног времена, док вас не узмем отуда, очувате учење (η διδαχη) које сте примили”.
 
2; 26 – 27 – И ономе који победи и одржи дела моја до краја даћу власт над незнабожцима, и владаће над њима гвозденом палицом, и они ће се разбити као судови лончарски, као што и Ја примих од Оца Moга…
 
Даћу му власт – ономе који твори дела Моја даћу власт, како је обећано у Еванђељу, над пет или десет градова (в. Лк. 19; 17 – 19). Можда се тиме указује и на суд над неверницима када ће преварени (прелешћени), осуђени од оних који су поверовали у Христа, бити покорени као они над којима се влада гвозденом палицом: Ниневљани ће устати на Cyд са родом овим и осудиће гa (Мт. 12; 41), рекао је Господ. Речи: Као што и Ја примих од Оца Moгa речене су у складу с човечијом природом, због (Христовог) прихватања тела.
 
2; 28 – 29 – и даћу му звезду јутарњу. Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.
 
Јутарњом звездом назива се или онај о коме говори пророк Исаија: Како паде с неба, лучоношо (ο εωσφορος), звездо јутарња (Ис. 14; 12) уз обећање да ће, уништен, бити положен под ноге верних (Лк. 10; 18-19), или пак даница (лучоноша, грч. φωσφορον) споменута код блаженог Петра, која јасно блиста у срцима верних (2. Петр. 1:19). односно просветљење Христово. Лучоношама (звездама даницама) се називају и Јован Крститељ и Илија Тесвићанин – један као један као Претеча првог изласка (истока, освита, ανατολη) Сунца правде, а други као претходник Његовог Другог доласка. Ми верујемо да ће њихови заједничари бити и победници над ђаволом. Нема ничега изненађујућег у томе што се истим називом означавају појмови толико супротни један другом, јер из Писма знамо да, на пример, реч “лав” тумачена на различите начине, означава и Христа као лава из племена Јудиног (Отк. 5:5), али и антихриста као лава који ће искакати из Вавилона (5 Мојс. 33:22). Тако се и под освитом (истоком) може подразумевати почетак будућег дана који ће обасјати таму садашњег живота и ангео који га благовести. Тај ангео иде испред Сунца правде које ће просветлити верне и озарити сутон садашњег живота. Нека се Његовим лучама просветлимо и ми, по благовољењу Оца са Свесветим Духом. Њему нека је слава у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу