ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
26. поглавље
О петом ангелу, духовним скакавцима и њиховом разноликом изгледу
 
9; 1 – 5 – И пети ангео затруби, и видех звезду где паде с неба на земљу и даде јој се кључ од дубине бездана. И отвори дубину бездана, и изиђе дим из дубине као дим зажарене пећи и помрачи се сунце и ваздух од дима из бездана. А из дима изиђоше скакавци на земљу и даде им се власт као што имају скорпије на земљи. И речено им би, да не шкоде трави земаљској, нити икаквој зелени, нити икаквом дрвету, него само људима који немају печата Божијега на челима својим. И даде им се власт не да убијају, него да их муче пет месеци, и мучење њихово беше као од скорпије кад уједе човека.
 
Како неки мисле, под звездом која је са неба пала на земљу, на Јосафатову долину, предодређену за Суд, треба подразумевати ангела Божијег послатог ради кажњавања. Дубина (φρεαρ) бездана означава геену, док дим који излази из дубине указује на то да мучени у бездану неће видети ни сунца ни ваздуха. Скакавци (ακριδες) су црви, за које пророк каже: Црв њихов неће умрети (Ис. 66; 24). Речено им би да не шкоде трави земаљској… него само људима, јер ће се сва твар ослободити пропадљивости којој сада робује (δουλευει ) због нас. Речи: Даде им се власт да их муче пет месеци значе да ће грешници бити сурово и страшно мучени само током одређеног времена, а затим мање, али вечно (αιωνιως). Звезда је, како ја мислим, ангео Божији и он ће, према допуштењу Божијем, пустити из бездана осуђене зле демоне, јер им је Христос, ваплотивши се, рекао да ће они, након што учине своје пред свршетак, бити изложени вечним мукама. Дим је тама која претходи злим делима, учињеним према њиховим (демонским) наговорима и после чијег извршења они добијају власт да муче (βασανιξειν) људе. Помрачење сунца и ваздуха означава душевну заслепљеност људи који се наслађују њиховом светлошћу или пак промену расположења у време невоља, будући да се ожалошћенима и светлост чини као тама. То што духовни скакавци рањавају људе као скорпије показује да се на крају рђавих дела крије штетна, душевна смрт. Њој ће бити подложни сви који на челу не носе божански печат нити су кроз Светог Духа просветљени светлошћу живототворног Крста да би, према речима Господара, њихова светлост светлила пред људима а у славу божанског имена (в. Мт. 5; 16). Сматрамо да “пет месеци мучења” указује да она неће дуго трајати јер, према речима Господњим, ако се не би скратили дани они, нико не би остао (Мт. 24; 22). Можда се тиме указује и на неко петоструко време, у складу са пет спољашњих чула кроз која грех делује на човека или пак на неко одређено време које је познато једино Богу.
 
9; 6 – И у те дане тражиће људи смрт и неће је наћи; и пожелеће да умру, и смрт ће од њих бежати.
 
Тражиће људи смрт – тиме се указује на величину зла, будући да је призивање смрти својствено људима који се налазе у жалости. То што она неће доћи иако ће је они прижељкивати, сведочи о томе да она зависи од воље Божије, која сматра за потребно да кроз горчину патњи послатих људима учини мрским саму њихову мајку и узрочника, тј. грех.
 
9; 7 – 9 – А изглед скакаваца бејаше сличан коњима спремним за бој, и на главама њиховим бејаху као неки венци слични злату, и лица њихова као лица људска. И имаху косе као женске, и зуби њихови бејаху као зуби лавова. И имаху оклопе гвоздене…
 
Због онога што је раније и у даљем тексту речено, неки су под поменутим скакавцима подразумевали божанствене ангеле који кажњавају. Они су у свакој изреци сликовито представљени или ради застрашивања, или због брзине и казне којој се у геени излажу они који су је заслужили. Ја, међутим, сматрам да је исправније да се под тим скакавцима подразумевају зли демони, спремни да са нама ступе у битку. У знак победе, они на глави носе “венце сличне злату”, којима се и ми, задобивши кроз задовољство рђаву победу, крунишемо ако им се покоримо. “Коса као женска” указује на демонско сладострашће и побуђивање на блуд. “Зуби као у лавова” означавају њихову смртоносност и затрованост, а “гвоздени оклопи” скамењеност (суровост) њиховог срца (σκληροκαρδιον).
 
9; 9 – 12 – и шум крила њихових беше као бука многих коњских кола када јуре у бој. И имаху репове сличне скорпијама, и жаоке, и у реповима својим моћ да шкоде људима пет месеци. Они имаху цара над собом, ангелаа бездана, коме је име на јеврејском Авадон, а на грчком Аполион. Једно зло прође, ево иду још два зла за овим.
 
Шум духовних скакаваца пореди се са звуком који стварају бојна кола због, како ми мислимо, њихове висине и брзине, јер нас они, по речима божанственог Давида, убијају са висине. Њихови репови, слични скорпионским, означавају последице грехова које воде ка духовној смрти, јер гpex учињен рађа смрт (Јак. 1; 15). Он (грех) наводи на људе и петомесечну жалост, ограничену тим временом или услед своје краткоће у поређењу са будућим веком, или у складу са пет чула, како је и раније речено. Под њиховим царем треба подразумевати ђавола који погубљује оне који му се покоравају. Како бисмо повели непомирљиву (ασπονδον) битку са ђаволом, изасланик нам прети говорећи да после овога следе још два зла.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу