ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
38. поглавље
О нечистом имену антихристовом
 
13; 18 – Овде је мудрост. Ко има ум нека израчуна број звери; јер је број човеков, и број њезин је шест стотина шездесет и шест.
 
Брижљиво испитивање броја (жига), као и свега осталог што je о њему написано, буднима и трезвеноумнима откриће време искушења. Како кажу неки учитељи, кад би било неопходно да се јасно зна његово име, Тајновидац би га сигурно открио. Благодат Божија, међутим, није дозволила да то погубно име буде записано у божанској књизи. Ако бисмо испитивали речи, може се открити мноштво имена, и личних и титула, која би одговарала том броју. То су лична имена, као, на пример, Лампетис, Титан, Латинос (Латиник), а такође и Венедиктос (Венедикт), што значи “благословени”, можда због подражавања Једином Благословеном, Христу. Ту су затим називи као “лош руководитељ” (“κακος οδηγος”), стари завидљивац (“παλαιβασκανος”), истински штетан (“αληθως βλαβερος”), неправедно јагње (“αμνος αδικος”)… Таквим именима ће они који се супротставе обмани називати онога што срамно користи своју славу.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу