ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
XVII
49. поглавље
О томе да од четвртог зла људи бивају спаљени жегом
 
16; 8 – 9 – И четврти изли чашу своју на сунце и дано му би да жеже људе огњем. И сагореваху људи од велике жеге, и хулише на Име Бога Који има власт над мукама овим, и не покајаше се да Му даду славу.
 
Можда ће људи бити спаљени и жегом вештаственог сунца када човекољубац Бог уздама и жвалама заузда оне који су Му непокорни (в. Пс. 32; 9) како би се обратили покајању, иако ће они достићи дубину зла и својом исквареним мнењем неће бити руковођени ка обраћању, него ка хуљењу. Можда сунце означава и ток дана у време којег ће они који су заслужили зло бити паљени жегом искушења како би, осетивши патње, омрзли њихов извор – грех. Безумни (αφρονες) ће, међутим, не познавши своја прегрешења и падове, наоштрити језик против Бога, као што и сада видимо да неки, будући унесрећени безбројним патњама које нам наносе варвари, оптужују (αιτιασται) божанску доброту што је допустила да наш род погоде такве невоље.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу