ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
14.поглавље
Отварање другог печата које означава битку неверника против верујућих
 
6; 3 – И кад отвори други печат, чух друго живо биће где говори: Дођи и види!
 
Будући да прво живо биће, као што је раније речено, означава апостолску власт, претпостављам да теле, друго живо биће, указује на освештане жртве (τας ιερας θυσιας) светих мученика.
 
6; 4 – И изиђе коњ, риђ, и ономе што сјеђаше на њему даде се да узме мир са земље те да се људи међусобно кољу, и даде му се мач велики.
 
Како ми сматрамо, овде се мисли на продужетак апостолског учења (досл. на друго апостолско учење), које су проповедали (испунили) мученици и учитељи. Тако се, ширењем проповеди, природа сама по себи поделила и нарушен је мир у свету, јер је и Христос рекао: Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач (Мт. 10; 34). Исповедањем тог учења мученичке жртве принете су (ανηνεχθησαν) на најузвишенији жртвеник. Риђи коњ је или знак проливања крви или пламене ревности пострадалих за Христа. Речима: Ономе што сеђаше на њему даде да узме мир указује се на свемудру вољу Божију која своје верне слуге испитује искушењима.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу