ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
15. поглавље
Отварање трећег печата, које означава отпадање од Христа оних који нису чврсто поверовали у Њега
 
6; 5 – И кад отвори трећи печат, чух треће живо биће где говори: Дођи и види!
 
Мислим да под трећим живим бићем треба подразумевати човека, који означава грехопад људи и њихово кажњавање према вољи Божијој због склоности према греху.
 
6; 5 – 6 – И видех, и гле, коњ вран, и онај што сеђаше на њему имађаше мерила у руци својој. И чух као глас између четири жива бића где говори: Мера пшенице за динар, и три мере јечма за динар, а уље и вино немој ускратити.
 
Црни коњ, како ми мислимо, означава плач због оних који су услед тежине мучења отпали од вере Христове. Мерила (ξυγον) служе за поређење оних који су отпали од вере или услед непостојаности ума (лакомислености, грч. δι ευκολιαν γνωμης), или услед славољубља, или услед телесне слабости. “Мера пшенице за динар” означава, можда, да ће тада настати и телесна глад, као што ће се и показати у наставку текста. Мера пшенице, вредна једног динара, у пренесеном смислу означава оне који се по закону подвизавају и брижљиво чувају лик Божији који им је предат. Три мере јечма – то су они који су се, слично бесловесним животињама, услед недостатка одважности, из страха покорили прогонитељима, али су се касније покајали и сузама опрали оскрнављени лик. Заповест “да се не ускрате уље и вино” значи да због страха не треба одбацивати Христово исцелење нити тог исцелења лишавати рањене и оне који су запали међу разбојнике (в. Лк. 10; 30 – 34), те тако допустити да смрт уграби оне који би требало да, по милости дуготрпељивог Бога, надвладају свој грехопад. Према томе, да бисмо у душевним страстима и ми имали човекољубивог Лекара – Бога, постарајмо се да будемо такви према нашој грешној браћи, приносећи им вино утехе помешано са јелејем сажаљења, како не бисмо претукли хромог него да бисмо га, напротив, по речима божанственог апостола, исцелили. Тада ћемо се и ми, поставши сатрудници Божији (Θεου συνεργοι), вечно наслађивати добрима, по благодати и човекољубљу Господа нашега Исуса Христа, Којем нека је са Оцем и Светим Духом слава и моћ, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу