ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
35. поглавље
О томе да аждаја не престаје да прогони Цркву
 
12; 13 – 14 – И кад виде аждаја да бu збачена на земљу, поче прогонити жену која роди мушко Чедо. И жени бише дата два крила орла великога да одлети у пустињу на место своје, где ће се хранити време и времена и пола времена далеко од змије.
 
Када је ђаво, који се борио са Христом, након Крштења био побеђен, наоружао се затим против светих апостола. Био је посрамљен схвативши да су они кроз смрт задобили вечни живот. Када је био осуђен да живи на земљи и да, слично змији, пузи по њој и да се њоме храни, тј. (да се храни) земним умовањем, почео је поново да прогони Цркву неослабљену овоземаљским добрима, која рађа мушка чеда л.уде Божије. Њој су од почетка дати љубав према Богу и ближњем, промисао ради нас Распетога да је сачува и потпомогне и два Завета чији су символи два орловска крила да би, преневши се (μετεωροπορονσα) на њима у пустињу, узрастала у животу коме је туђа свака наслада. То се са посебном снагом савршава у време доласка антихриста, који ће владати одређено време, како је и раније више пута речено, односно три и по године. Тада ће можда они који буду сакривени (κρυπτομενοι) у стварне (опипљиве, чувствене) пустиње, горе и провалије избећи његове претње.
 
12; 15 – 16 – А змија испусти за женом из уста својих воду као реку да би је река однела. И земља поможе жени, и отвори земља уста своја и прогута реку коју испусти аждаја из уста својих.
 
А змија испусти за женом из уста својих воду као реку. Када Црква утекне у безводна места, неприступачна за обмањивача, он ће, као река, поћи њеним траговима да би је победио. Другачије речено за њом ће поћи мноштво безбожних људи, злих демона или искушења, да би је потчинили. Земља јој је, каже, помогла задржавајући демонска стремљења или дужином пута или безводношћу и сушом места, и ради тога прогутала реку искушења. Можда се тиме указује на смиреноумље светих који ће, искрено признајући “ја сам прах и пепео” (в. Пост. 18; 27), самим тим разрушити све сплетке ђаволске, како је речено и божанственом Антонију.
 
12; 17 – И разгневи се аждаја на жену u отиде да ратује са осталима из семена њезиног, који држе заповести Божије и имају сведочанство Исуса Христа.
 
И отиде да ратује са осталима из семена њезина. – Када се најбољи и изабрани учитељи и они који су презрели земаљско (και των της γης υπερορωντων) уклоне од недаћа одласком у пустињу, антихрист ће, преваривши се у својим прорачунима везаним за њих, повести битку са војницима Христовим у свету да би тријумфовао над њима. Он ће очекивати да ће их, као посуте земаљским прахом и привучене житејским стварима, лако уловити. Међутим, и међу њима ће се многи показати као победници јер су искрено (γνησιως) заволели Христа.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу