ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
30. поглавље
О Еноху и Илији
 
11; 3 – 4 – И даћу двојици сведока мојих u прорицаће хиљаду и двеста и шездесет дана, обучени у вреће. Ови су две маслине и два свећњака што стоје пред Господаром земље.
 
Многи учитељи су мислили да ће пред свршетак света ова два сведока, Енох и Илија, од Бога добити време да пророкују током три и по године, означене као хиљаду двеста шездесет дана. Тиме што су одевени у вреће показује се да ће сви који тада буду живели и који се одврате од антихристове преваре бити достојни жаљења и плача. На ове пророке указао је и пророк Захарија у виду две маслине и два свећњака (в. Зах. гл. 4.), јер се храна за светлост познања састоји од јелеја богоугодних (θεαρεστων) дела.
 
11; 5 – 6 – И ако им ко учини неправду, огањ излази из уста њихових и прождире непријатеље њихове; и ко им буде хтео учинити неправду, он мора тако погинути. Ови имају власт да затворе небо, да не падне дажд на земљу у дане њихова пророковања; и имају власт над водама да их претварају у крв, и да ударе земљу сваком муком кад год буду хтели.
 
“Ако им ко учини неправду” – о, прекрасна божанска благости, која свакој рани дајеш подједнако снажно исцелење! Као што ће лажни христос по ђавољем дејству бити славнији од свих чаробњака и превараната, тако ће и Бог наоружати ове светитеље силом истинитих знамења и чудеса, како би светлошћу и истином одагнали мрак и лаж и вратили преварене на пут истине поучном речју или казнама – сушом, огњем, променама стихија и сличним, а самог обмањивача разобличили, не претрпевши од њега никакву штету све до краја свог пророковања.
 
11; 7 И када сврше сведочење своје, звер што излази из бездана учиниће рат с њима и победиће их, и убиће их. И телеса њихова оставиће на тргу великога града који се духовно зове Содом и Египат, где и Господ њихов би распет.
 
Након што буду проповедали о напуштању његове преваре, звер, тј. Антихрист ће изаћи из мрачних и подземних места у која је био бачен ђаво и убиће их по Божијем допуштењу, а њихова тела оставиће несахрањена у Јерусалиму, древном и разрушеном, у коме је пострадао и Господ. Антихрист ће у овом граду утврдити своје царство царски престо подражавајући Давида, чији је син по телу био Христос, наш истинити Бог, да би му и због тога поверовали да је он Христос у којем се испунила реч пророка: У то ћу време подигнутиопали шатор Давидом, и затворићу му пукотине, и поправићу што је разваљено (Амос 9;11), а коју прелашћени Јевреји повезују са његовим доласком.
 
11; 9 – 10 – И људи из народа и родова и језика и племена гледаће телеса њихова три и по дана, и неће допустити да се тела њихова положе у гроб. И становници земље радоваће се због њих и веселиће се и дарове ће слати једни другима, јер ова два пророка мучише становнике земље.
 
Преварени лажним чудима антихриста и записавши неизбрисиво (ανεξαλειπτως) његово име, мрско пред Богом, у својим срцима, Јевреји и незнабошци неће дозволити да се сахране света тела. Обрадоваће се због избављења и ослобођења од казни које су служиле њиховом уразумљењу, не помисливши да Господ кога љуби онога и прекорева, и бије свакога сина којега прима (Јевр. 12; 6) и да коњима … и мулама… уздом и жвалама ваља зауздати вилицу оних који се не приближују Теби (Пс. 31; 9) да би се макар и због нужде вратили на прави пут са кога су због преваре скренули. Ми се пак морамо овако молити Господу: Добро ми је што си ме унизио da се научим законима Твојим (Пс. 118; 71); Поврати нас, Боже спасења наших, и одврати јарост Твоју од нас (Пс. 84; 4), и не иди на суд са слугом Својим (Пс. 142; 2), јер кад нам суди Господ, прекорева нас, да не будемо осуђени са светом (1. Кор. 11; 32) и малом казном (δι ολιγων μαστιγων) избећи ћемо вечне муке (αιωνιον… κολασιν), јер си Ти, Христе Боже наш, богат милосрђем. Теби доликује свако благодарење, слава, част и поклоњење, са Оцем и Живототворним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу