ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
12. поглавље
О виђењу онога шта је посред престола и четири жива бића; књигу отвара Јагње са седам рогова
 
5; 6 – И видех посред престола и четири жива бића, између старешина, Јагње где стајаше као заклано, и имађаше седам рогова и седам очију, а то су седам духова Божијих који се шаљу по свој земљи.
 
Јагњетових “седам рогова и седам очију” означавају седам духова Христових које помињу пророци Исаија (Ис. 11; 2) и Захарија (4. гл.). Речима “као заклано” указује се на Његов живот након заклања, када је, након Свог васкрсења (устајања) из мртвих, као уистину заклан, (Својим ученицима) показао знаке Свог страдања.
 
5; 7 – 8 – И дође u узе књигу из деснице Онога Који сеђаше на престолу. И када узе књигу, четири жива бића и двадесет четири старешине падоше пред Јагњетом; сваки је имао гусле, и златне чаше пуне тамјана, а то су молитве светих.
 
Гусле означавају хармонично и милозвучно (ευηχον) божанско славословље (δοξολογια), а тамјан миомирисну жртву верујућих коју су они принели својим чистим (неоскрнављеним) животом јер смо ми, како каже апостол Павле, Христов миомир (2. Кор. 2; 15). Златне чаше – то су помисли из којих исходи (истиче) миомирис добрих дела и чиста молитва.
 
5; 9 – 10 – И певаху песму нову, говорећи: достојан си да узмеш књигу и да отвориш печате њене; јер си био заклан и крвљу Својом искупио си Богу нас из свакога рода и језика и народа и племена. И учинио си их Богу нашему царевима и свештеницима, и цароваће на земљи.
 
Старешине су угодници Божији Старог и Новог Завета и они Јагњету Божијем, Које је због нас принето на жртву и искупило нас, узносе благодарење за цео свет. “Нова песма” је она коју, научени Светим Духом, певају они из свих племена и народа који су се ослободили оветшалости слова (Старог Завета) и просветлили. За њих се и каже у Писму да ће се зацарити у новој земљи коју је Господ обећао кроткима.
 
5; 11 – 13 – И видех и чух глас многих ангела око престола и живих бића и старешина, и беше број њихов миријаде миријада и хиљаде хиљада. Говорећи гласом громким: Достојно је Јагње, Које је заклано, да прими силу и богатство и премудрост и част и славу и благослов. И чух где свако створење што је на небу u на земљи и под земљом, и што је на мору, и све што је у њима говори: Ономе Што седи на престолу, и Јагњету, благослов и част и слава и моћ у векове векова!
 
Чух глас многих ангела око престола и живих бића и старешина, јер све духовно и телесно, све живо и једноставно постојеће, прославља Бога као родиначалника (γενεσιαρχης) васцелог бића. као Јединородног и Једносуштног Сина Божијег, Који је људима даровао да се обнове и да се кроз Њега васпоставе (у првобитном достојанству), иако пише да је Он као човек задобио власт над небом и земљом.
 
5; 14 – И четири жива бића рекоше: амин, и старешине падоше и поклонише се.
 
Четири жива бића указују на то да се кроз Христа Бога, Који је сабрао разједињено и порушио ограде раздвајања, од ангела и људи образовало једно стадо и једна Црква. И ево, као што смо чули, заједно са четири жива бића која превазилазе (υπερεχουσιν) остале ангелске чинове, као достојни да узносе песму и да се клањају Богу показују се и старешине, означавајући пуноту спасених људи. Нека се и ми удостојимо тога кроз Самог Христа, Дароватеља мира и Бога нашега, Којем нека је, заједно са Оцем и Светим Духом, слава, моћ и част сада и увек и у бесконачне векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу