ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
23. поглавље
О другом ангелу и пропасти оних што живе у мору
 
8; 8 – 9 – И други ангео затруби, и као велика гора огњем запаљена би бачена у море, и трећина мора поста крв. И изгибе трећина живих створења у мору и трећина лађа пропаде.
 
Како неки мисле, након васкрсења море ће, заједно са свим што живи у њему, горети очишћујућим огњем. Ако се указивање на трећи део и овде чини неодговарајућим јер ће, како је раније речено, мучених бити знатно више него спасених, тај несклад се може уклонити уколико се те речи повежу са садашњим животом који се сликовито назива морем. У том случају биће потврђена пропаст једне трећине свега постојећег, јер ће по недокучивим судовима Божијим једни бити брзо кажњени, док ће други по Његовој дуготрпељивости бити приведени покајању и обраћању. Према мом и мишљењу неких учитеља, под огњеном гором би требало подразумевати ђавола који ће, распаљен јарошћу против нас и предодређен за геену, у време свог ослобађања разбацати по мору и погубити једну трећину острва, лађа и њихових житеља, као што је некада учинио са Јовом. Према праведном суду Божијем, ђаво је наш непријатељ и осветник, и од кога је ко побеђен томе и робује (2. Петр. 2; 19). Ничега, најзад, нема чудног и противног разуму ако душевна смрт буде послата на оне који на мору делима, животом и речима хуле на Пресвету Тројицу.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу