ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
XIV
40. поглавље
О ангелима који показују близину будућег Суда
 
14; 6 – 7 – И видех другог ангела који лети посред неба, који имаше вечно Еванђеље да благовести онима који живе на земљи и свакоме племену и роду и језику и народу. И говораше снажним гласом: Бојте се Бога, и појте Му славу, јер дође час суда Његова; и поклоните се Ономе који створи небо и земљу и море и изворе водене.
 
Израз “посред неба” (грч. μεσουρανημα) указује на узвишеност ангела, као и на то да је ангео који се јавио – небески. Он је послат да би се његовим посредовањем људи од земље (το χαμοθεν) узнели на небо, јер ангео својим посредовањем подражава Самога Бога. Он је, дакле, послат да би сјединио тело, тј. Цркву, са њеном главом – Христом. “Вечно Еванђеље” указује на то да га је Бог од века предодредио (προωρισθαι, лат ab aeterno а Deo praefmitum sit). “Бојте ce Бога”, каже он, и не плашите се антихриста који нема власт да ваше душе погуби заједно са вашим телима. Одважно му се супротставите јер је близу суд и награда, а он је добио само краткотрајну власт.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу