ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
11. поглавље
О књизи запечаћеној са седам печата, коју није могао отворити нико од сазданих бића (природа)
 
5; 1 И видех у десници Онога Који сеђаше на престолу књигу исписану изнутра и споља, запечаћену са седам печата.
 
Под књигом треба подразумевати свемудро Божије памћење (πανσοφον Θεου μνημην), у коме је, по речима божанственог Давида, све записано. Под њом се подразумева и бездана дубина божанских судова (одлука). Оно што је унутар ове књиге, будући духовно, није приступачно нашем поимању, него је нејасно. Оно пак што је споља састављено је од слова и разумљивије. “Седам печата” означава или савршене и нама потпуно непознате тврдње књиге, или домострој Духа Божијег који испитује дубине, а који не може разрешити нико од сазданих бића. Под књигом се подразумевају и пророштва, за која је Сам Христос рекао да су се делимично испунила у Еванђељу (в. Лк. 24; 44), док ће се остала испунити у последње дане (επ εσχατων).
 
5; 2 – 3 – И видех ангела силна где објављује громким гласом: Ко је достојан да отвори књигу и разломи печате њене? И нико не могаше ни на небу, ни на земљи, ни под земљом да отвори књигу нити да загледа у њу.
 
Нико не могаше… да отвори књигу, што значи да ни ангели, ни људи који су још у телу, ни свети који су га се ослободили, нису достигли потпуно поуздано познање (разумевање) божанских одлука, осим Јагњета Божијег које је Својим доласком испунило раније изречена пророштва о Њему.
 
5; 4 – И ја плаках много што се не нађе нико достојан да отвори књигу, нити да загледа у њу.
 
Плакао сам, каже, помисливши: “Зар је и најчистији чин ангелске природе (суштине) такође запао у незнање?”
 
5; 5 – И један од старешина рече ми: Не плачи, ево, победио је Лав који је из племена Јудина, Изданак Давидов, и отвориће књигу и разломиће седам печата Њених.
 
“Не плачи”, каже, “јер ако је књига недоступна (непојмљива) ангелима, није недоступна и Богу Који се ради људи ваплотио и Који је по Својој човечанској природи изданак Давидов, а по Свом Божанству – Створитељ”.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу