ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
39. поглавље
О Јагњету и сто четрдесет четири хиљаде оних који са Њим стоје на Сионској гори
 
14; 1 – И видех, и гле, Јагње које стајаше на гopu Сиону и са Њиме сто четрдесет и четири хиљаде, који имаху Име Његово u Име Оца Његовог написано на челима својим.
 
Нема сумње да Јагње представља Христа, али Он не стоји на старој Сионској гори, него у новом граду Бога живога. “Сто четрдесет четири хиљаде” означавају или изобилну плодност апостолских семена, од којих је у свакоме благодат дала дванаест пута по хиљаду, тј. савршен плод вере спасених или можда девственике Новог Завета, како по спољашњем, тако и по унутрашњем човеку, јер се у Старом Завету подвиг девствености сусреће само изузетно. Зато је неопходно да се ове хиљаде разликују од оних које су наведене раније и које су везане са називима израиљских племена, о чијој девствености није било речи. Сви они носе печат божанске светлости на челу и зато су страшни за пале ангеле.
 
14; 2 – 3 – И чух глас са неба као глас вода многих, u као глас грома јаког; u глас који чух беше као гуслање гуслара у гусле своје. И певаху песму нову пред престолом u пред четири жива бића и пред старешинама…
 
Глас вода многих и грома и гуслање гуслара означава громогласност песмопојања светих, а такође и склад, милозвучност и хармонију њихове песме, којом се оглашава васцела Црква и сабор прворођених, записаних на небесима, која као да је сазвучјем својих струна сагласна са једнодушјем светих у њиховом умртвљавању телесних жеља. Ову песму, каже се, не може научити нико осим њих, јер се мера у начину живота усаглашава са знањем, слично као што и слуге познају тајне својих господара сразмерно благонаклоности господара према њима.
 
14:3-5 – И нико не могаше научити ову песму осим оних сто четрдесет и четири хиљаде који су октупљени са земље. Ово су они који се не оскврнише са женама, јер су девственици; ово су они који иду за Јагњетом куда год пође; ови су откупљени између људи као првина Богу и Јагњету; и у њихоим устима не нађе се лаж, јер су без мане.
 
Ми мислимо да они, након поменуте двадесет четворице старешина, имају предност у односу на друге, као они који су, после Христовог доласка, девственошћу и беспрекорношћу језика и дела задобили светлост врлина. Због тога су и научени новој песми, која ће многима остати непозната, како у садашњем, тако и у будућем веку. Иако ће тада по укидању несавршеног, како каже апостол, настати “савршено знање” (1. Кор. 13; 10), откривање тајни Божијих и тада ће бити складу са садашњим начином живота (τη ενταυθα πολιτεια), јер су у кући Оца Mojeгa станови многи (Јн. 14; 2) и јер се звезда од звезде разликује у слави (1. Кор. 15; 41), исто као што ће и у патњама бити много разлика. Нека све нас од њих избави Господ и нека нас по благодати Својој приброји спасенима, не гледајући на мноштво наших грехова, него на милосрђа Своја, због којих је дошао на земљу да би за нас пролио Своју часну крв и њоме опрао наше пороке и нечистоте и чисте нас привео Оцу, са Којим Њему, Началнику нашег спасења и живота, заједно са Живототворним Духом, доликује слава, моћ и част, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу